Пернишкият окръжен съд оправда бившия кмет на Трън Станислав Николов за инцидента с блъснато дете през 2015 година. С решение от 3 октомври магистратите в Перник потвърждават издадената на 18 май т.г. присъда от Районния съд в Трън. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Пътнотранспортният инцидент стана на 13 ноември 2015 година на кръстовище край училището в Трън при опит на 6-годишния (тогава) Ивайло Стоянов да премине зад спрял училищен автобус.

Според магистратите в Перник, в хода на делото е установено, че Николов карал със съобразена скорост и реагирал своевременно, задействайки спирачната система, но не е можел да предотврати удара, тъй като пострадалото дете изтичало на пътното платно зад спрелия автобус на място, където няма пешеходна пътека и водачът не е могъл да го види, преди да навлезе в опасната зона.

Първоначално разследването срещу Николов беше прекратено. След проверка, разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров, случаят бе иззет от разследващите в града и предаден на прокуратурата в Перник.

Николов бе обвинен за причиняване по непредпазливост на две тежки и две средни телесни повреди. По-конкретно той беше обвинен за това, че на "13.11.2015 г., в зоната на кръстовище пред училищния двор на СОУ "Гео Милев", при управляване на "Фолксваген Туарег", е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил тежка телесна повреда на 6-годишно момче.

След удара малкият Ивайло получи разкъсване на слезката, която бе отстранена хирургически, както и множество средни телесни повреди - травма на корема с разкъсване на черния дроб, на долната празна вена и на жлъчните пътища, травматичен шок, контузия на гръдния кош, усложнена с развитието на двустранен преврален излив.

Майката на пострадалото момче Анита Гълъбова каза в телевизионно предаване в началото на тази година, че всички експертизи по делото доказват вината на Николов. Според някои съобщения свидетели са били притискани да не дават показания за катастрофата.

Случаят предизвика възмущението на премиера Бойко Борисов, тъй като Николов бе избран на кметския пост от партия ГЕРБ. През юни м.г. Станислав Николов подаде оставка.