Пазарджишкият административен съд обяви за недействителен избора на кмет на община Панагюрище. Делото е по жалба на Никола Белишки, който загуби изборите с 28 гласа от Желязко Гагов.

Магистратите се мотивират с установени съществени нарушения на изборния процес при провеждането на балотажа. С нормите на Изборния кодекс са въведени изисквания, спазването на които дава гаранция, че изборите са проведени без нарушения. В случая тези изисквания са нарушени.

При така установените нарушения на изборния процес, следва да се отмени решението на ОИК - Панагюрище и избора за кмет на Община Панагюрище, проведен на втори тур, да се обяви за недействителен, сочи решението на съда.

Заради съмнения за манипулиране на вота, магистратите решиха повторно преброяване на бюлетините в общо 15 секции. Бюлетините от 14 комисии бяха преброени от вещи лица в Панагюрище, а от 25 СИК в Попинци - в съдебната зала в присъствието на жалбоподателя Никола Белишки и спечелилият изборите за кмет Желязко Гагов. При отварянето на чувала се оказа, че в него има друг чувал, с разминаване на подписите върху запечатващите ленти. Едно от подозренията бе, че само от тази секция липсват 56 гласа.

В тази връзка Административният съд осъжда и Общинска избирателна комисия - Панагюрище да заплати на Никола Белишки сумата от 990 лева, представляваща сторените в производството съдебно-деловодни разноски за възнаграждения за вещи лица.

Решението подлежи на обжалване с касационна жалба, пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.