Апелативният специализиран съд не пусна Десислава Иванчева да посети клиника за ин витро процедури. Тя е под домашен арест и затова се налага при всяко излизане от дома си да иска разрешение от магистратите, съобщи "24 часа".

Бившата кметица на столичния район "Младост", заместникът й Биляна Петрова и Петко Дюлгеров са подсъдими за подкуп. На първа инстанция Иванчева получи 20 години затвор, Петрова - 15, а Дюлгеров - 12.

Под домашен арест е и другата подсъдима - Биляна Петрова. На нея пък й беше отказано да отиде до банка, за да закрие сметка, на която дъщеря й е получавала стипендия. Според съдебния състав в момента не е наложително посещението на двете съответно в клиника и в банка.

Преди заседанието Биляна Петрова заяви, че не очаква обрат по делото, поне на база на това, което е видяла до момента, а и от начина, по който върви процесът. Очакваме присъдите ни да бъдат потвърдени или да има съвсем малка промяна в размера на наказанията, каза тя.

Биляна Петрова припомни, че вече е в ход петиция до ЕК, с която се иска независимо разследване. Това е шансът ни да докажем, че сме невинни, защото в България истината се крие или изопачава, посочи тя.

Петрова изрази съмнения в начина, по който работи системата за случайно разпределение на дела, защото установили, че в списъка със съдии имало липсващи, а делото им било пускано за разпределение няколко пъти.

Тази теза разви и Иванчева, която също заяви, че не очаква благоприятно развитие по процеса. Тя разказа, че със защитниците си са открили неправилно предадени думи от 50 - секунден запис, който касае пресъздаден разговор по отношение на основния свидетел Александър Ваклин.

Спецмагистратите решиха, че процесът трябва да бъде отложен за 3 и 6 юли по две причини. Първата е, че се очаква тогава да бъде разпитан свидетел, за когото третият подсъдим Петко Дюлгеров твърди, че може да докаже, че е бил на среща с него, а не с Иванчева и Петрова на 19 февруари м.г. А втората е гласова експертиза, която трябва да бъде направена в рамките на 30 дни. Тя се наложи защото на някои от записите на разговорите между Иванчева, Петрова и Дюлгеров не се чуват добре гласовете и не се разбира кой на кого е.