Софийският градски съд отхвърли исковете за обезщетения, заведени от премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и председателят на БСП Корнелия Нинова, съобщиха от пресцентъра на градския съд.

Борисов заведе преди година дело срещу лидера на БСП за 26 000 лв. за претърпени неимуществени вреди след изказване на Корнелия Нинова. Тя от своя страна заведе насрещен иск за обида и клевета за 30 100 лв., заради изказване на Борисов.

Според съдебния състав исковите молби са неоснователни. Решението подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд, в двуседмичен срок.

Премиерът обаче ще трябва да заплати разходите за адвокатски услуги на лидера на БСП.

През март 2017 г. ГЕРБ обявиха, че лидерът на партията Бойко Борисов ще заведе дело срещу председателя на БСП Корнелия Нинова заради репликата й по негов адрес "Ти си крадец", произнесена по Нова в отговор на въпрос смята ли тя за грешка изказването си, че "демокрацията ни отне много". Нинова разказа, че "това нещо се случи в Хасково, където Елена Йончева е водач (на предизборна листа). Извиках Елена на сцената и казах: ето го лицето на смелостта и на демокрацията, която се осмели да каже на Бойко Борисов: "Ти си крадец"" (става дума за санирането). Нинова използва по адрес на Борисов и поговорката "Крадецът вика: дръжте крадеца".

"С това си изявление Нинова накърнява честта и достойнството на Борисов и нарушава закона. В момента адвокатите на Борисов вече работят по изготвянето на съдебния иск и той ще бъде внесен в Софийския градски съд до края на днешния ден", мотивираха на 23 март 2017 г. от ГЕРБ заведеното дело. Присъдените средства по иска Бойко Борисов щели да бъдат дарени за благотворителност, съобщиха тогава от партията.

Адвокатът на Борисов Марин Марковски отбеляза на 27 ноември 2017, когато започна делото, че "искът ни е за това, че сме обидени публично и грубо. Г-н Борисов в разговорите във връзка с делото ми каза: "Мъчително е в нашата държава политиците да спорят с обиди, това мен ме притеснява", и затова е завел това дело".

Нинова пък заведе своя иск заради определението на Борисов, че тя е "Г-жа Лъжа" и твърдението му, че е била "активист на СДС". Нейната защита твърдеше тогава, че репликите на премиера са били особено ощетяващи за лидерката на БСП, защото са изречени по време на предизборна кампания.