Окръжният съд в Бургас остави в ареста 18-годишния Александър Димов, който в събота блъсна и уби две възрастни жени на тротоар в Карнобат. Младежът имал книжка само от 19 дни и в деня на катастрофата седнал зад волана за втори път.

Вместо да изрази съжаление, той заяви само, че иска да бъде освободен срещу най-леката мярка за неотклонение - "подписка". Запитан от съда дали е изпуснал управлението на автомобила, младият шофьор само въздъхна и потвърди, цитира го "24 часа".

"Убил си двама души, а дори не каза, че съжаляваш. Оставаш в ареста, имаш нужда да помислиш какво си направил", обърна се към него съдия Катя Господинова, преди да произнесе решението си.

Снимка: Булфото

Тя подчерта, че трагедията е можело да бъде много по-голяма, ако в онзи момент на тротоара са се намирали повече хора.

По повод информацията, станала известна днес в съдебната зала - че Димов живее на съпружески начала с момиче от ромската махала в Карнобат, от която има бебе на 28 дни, но не го е припознал, Господинова заяви:

"За съда все едно нямаш дете. От страх ли не си го припознал, къде е мъжкото ти достойнство?".

Адвокатът на младежа - Красимир Кацарски, изтъкна, че веднага след удара той се е опитал да помогне на ранените жени, дори се навел към едната и започнал да вика: "Не умирай, бабичко".

Освен това защитата заяви, че преди удара колата попаднала във вдлъбнатина и картерът й се счупил. Вместо да натисне спирачките и да овладее автомобила, неопитният шофьор дал рязко вляво и блъснал жените, след което се ударил в електрически стълб. На мястото няма спирачен път, а мерцедесът се е движел с над 50 км/ч.

Братовчедът на Александър - Ахмед, беше дошъл да го подкрепи в съдебната зала

Снимка: Булфото

Според прокурор Валентина Маджарова извършеното се характеризира с изключително висока степен на обществена опасност.

"Подобни инциденти станаха ежедневие. Наличието на две жертви на пътя е достатъчно основание да се иска най-тежката мярка за неотклонение", каза тя и наблегна на самонадеяността, с която Димов е карал мощния мерцедес.

Той получил автомобила като подарък от баща си малко след като взел книжка. Рано сутринта на 3 ноември той тръгнал да купуват памперси за бебето заедно с 13-годишния брат на жената, с която живее. Момчето се возело на предната дясна седалка и не е пострадало. 

Секунди преди удара 84-годишната Каля Георгиева и 70-годишната Ганка Николова разговаряли на тротоара на ул."Петър Берон" със свой съсед. Той успял да се отдръпне, виждайки връхлитащия мерцедес, но двете баби били буквално премазани. По-младата издъхнала на място, а другата няколко часа по-късно в бургаската болница.