Окръжният съд в Пловдив даде ход на делото срещу бившия рейнджър Светослав Каменов, обвиняем за убийството на 40-годишната военнослужеща от 61-ва Механизирана стрямска бригада Десислава Стоянова.

43-годишният мъж е обвинен за това, че на 29 ноември 2018 г. в землището на Сопот умишлено е умъртвил Десислава, като убийството е извършено с особена жестокост. Престъплението е извършено в къщата на бившия рейнджър в подбалканското градче. Светослав закарал в дома си Десислава, за да се разберат за нейната кола. Жената му била дала автомобила си за поправка, тъй като били познати от дълго време. Каменов обаче не успял да извърши ремонт и дал возилото в автоморга. Разследващите твърдят, че на 29 ноември м.г. двамата се скарали за колата, а нарежението ескалирало, след като Десислава започнала да обижда армията и офицерите. Бившият рейнджър се почувствал засегнат, хванал за шията Стоянова и й я строшил. След това напъхал тялото в раклата на диван, като завинтил отгоре болтове.

66-годишната майка на убитата - Йонка Митова депозира два частни иска срещу обвиняемия. Единият за причинени имуществени вреди от 1276 лева, която е кредит, наследен от майката. Вторият иск е за неимуществени вреди в размер на 150 хиляди лева. След съвещание съдът прие частично исковете. Магистратите уважиха единствено иска за неимуществени вреди, тъй като втория иск не е предмет на престъплението. Съдът конституира Нитова като частен обвинител.

Защитата на Светослав Каменов изрично се противопостави на гражданските искове, тъй като според нея ще се утежни процесът, ако се разглеждат съвместно. Искането й обаче не бе уважено. Пред магистратите адвокат Снежана Почева заяви, че клиентът й желае делото да се гледа по особените правила, и именно да се разпитат само определен кръг от свидетели, а не всички от списъка от досъдебното производство. Поради тази причина процесът ще се гледа по съкратената процедура, но обвиняемият няма да се ползва от привилегията за намаляване на наказанието с 1/3.

Така през декември Каменов отново ще се изправи пред съда. Тогава ще бъдат изслушани всички свидетели и вещи лица. Обвиняемият също ще даде пълни обяснения по случая.