Апелативният специализиран наказателен съд отказа да пусне от ареста бизнесмена Атанас Бобоков, въпреки че страда от възпаление на коляното. Това бе и третият опит на Бобоков да излезе на свобода.

Бизнесменът беше задържан преди 4 месеца по обвинение за внос и съхранение на опасни отпадъци у нас.

В края на миналата седмица магистратите назначиха нова, тройна съдебно-медицинска експертиза по делото. Целта на експертизата бе да се установи здравословното състояние на Бобоков.

След като изслушаха трима лекари, тричления съдебен състав с председател Галя Гергиева реши, че назначеното до момента лечение с медикаменти и физиотерапия трябва да продължи. Мнението на медиците бе, че това, което е предписано, а именно лекарства и физиотерапия, е единстеното което може да се прави в тази ситуация. Преди 11 месеца Бобоков претърпял операция за смяна на ставата на дясното коляно в Пета градска болница. В ареста той почувствал болки и не можел да си сгъва крака. Прегледът установил, че има повишена температура на коляното, също така и събира течност, съобщи "24 часа". Предписано му било лечение и физиотерапия, която се изпълнява в болница.

Съдът обяви още, че не е отпаднала опастността обвиняемият да извърши престъпление, като магистратите се позоваха и на множество свидетелски показания, които казват, че дружеството на Бобоков "Монбат Ресайтийнг" е генерирало отпадъци, някои от тях и опасни.

Апелативният спецсъд е счел още, че по делото на Бобоков се работи "ритмично и интензивно".

 

На 29 септември държавното обвинение съобщи, че 16 756 тона отпадъци, сред които 7 756 тона опасни, са открити при огледи, извършени във връзка с образуваното досъдебно производство от Специализираната прокуратура срещу организирана престъпна група с участието на длъжностни лица, по което обвиняеми са Атанас Бобоков, Пламен Бобоков, Красимир Живков, бивш зам.- министър на околната среда и водите, управители на търговски дружества и директор на РИОСВ. Отпадъците са намерени в землищата на населени места в четири области.