Екип от разследващи полицаи и прокурор влязоха в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в Благоевград.

Поводът е прокурорско разследване за документни престъпления и безстопанственост, което все още не е потвърдено официално.  От Прокуратурата заявиха, че е образувано досъдебно производство, но не уточняват за какво престъпление. Окръжният съд в Благоевград е разрешил извършване на процесуално-следствени действия в сградата на болницата.

Разследващите изземват документи. В административната сграда има няколко екипа полицаи. В двора на болницата не се допускат външни лица. 

Проверката, която тече и към този час в Тубдиспансера е мащабна, предвид засиленото полицейско присъствие. Предполага се, че тя е по сигнал от началото на тази година, когато лекарка с 40-годишен стаж в бившия Тубдиспансер в Благоевград сигнализира за сериозни злоупотреби по време на пандемията и източване на ковид пари, съобщи blagoevgrasd.news.

Д-р Екатерина Чимева бе изредила нарушенията подробно в жалба до председателя на ОбС-Благоевград, тъй като Специализирана болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания е общинска.

Скандалите в лечебното заведение лъснаха след публикуване на ведомост в социалната мрежа, от която става ясно какви заплати и бонуси получават управителят Петър Георгиев и близките до него, старшата сестра, както и други медици. Заплатата на Георгиев, според д-р Чимева е 6500 лева.

Д-р Чимева твърдеше, че това са само част от нарушенията в здравното заведение, съществуват обаче още редица длъжностни престъпления от страна на управителя и гл. медицинска сестра, които могат да бъдат доказани при проверка от съответните институции.

Управителят на болницата - д-р Петър Георгиев също отказа коментар на този етап. Той ръководи белодробната болница от 6 години и до сега оплаквания срещу него не е имало.