Районната прокуратура в Стара Загора внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо 26-годишния Георги Георгиев, който е привлечен като обвиняем за това, че в периода от 24 до 25 юни т.г., в условията на продължавано престъпление, се заканил с убийство на 18-годишната Дебора Михайлова.

Това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му. На два пъти той изпратил текстови съобщения за закана с убийство чрез интернет приложение, съобщиха от държавното обвинение.

По делото се извършват активни действия по разследването - разпитани са свидетели и са събрани писмени доказателства, назначени са експертизи. Наблюдаващият прокурор е постановил и мярка "забрана на лицето да напуска територията на България". По делото са събрани достатъчно данни и доказателства, от които може да се направи обосновано предположение, че именно обвиняемият е извършил престъплението, за което е привлечен в това качество - разпити на свидетели, извлечения от електронна комуникация между пострадалата и обвиняемия, назначена е психолого-психиатрична експертиза на Дебора, която ще бъде изготвена до 10 дни.

Според Районната прокуратура самото деяние се отличава с изключително висока степен на обществена опасност. Доказателствата по делото сочат и че обвиняемият е с трайно изградени престъпни навици.

Престъпното деяние от своя страна се характеризира с изключителна висока степен на обществена опасност, досежно упоритостта и изключителната дързост при извършването му, предвид спецификата, механизма и начина му на извършване, наличието на данни, че непосредствено след извършване на престъплението, предмет на настоящото наказателно производство, на следващия ден, Георги Георгиев е пристъпил към реално изпълнение на отправените към пострадалата закани, като на 26.06.2023 г. ѝ е нанесъл множество порезни рани по цялото тяло с макетен нож.

Налице са и данни, че при този случай на пострадалата са били причинени по особено мъчителен начин и с особена жестокост множество травматични увреждания, допълват от прокуратурата.

След извършеното посегателство, 18-годишната ученичка е била настанена в отделение по Неврохирургия към УМБАЛ - "Проф. д-р Ст. Киркович" - Стара Загора, тъй като е получила и сътресение на мозъка, което според свидетелските показания е било съпроводено с пълна загуба на съзнанието. Преди това на пострадалата й е била оказана и животоспасяваща спешна медицинска интервенция с оглед спиране на обилното им кървене.

Повдигнатото обвинение по отношение на обвиняемия Георги Георгиев е за престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода за срок от 1 до 6 години.

От изисканото и приложено по делото свидетелство за съдимост е видно, че обвиняемият е осъждан за умишлено престъпление от общ характер, като му е било наложено наказание - пробация. Наказанието е в сила от 30.01.2023 г. Това осъждане не е оказало своята възпитателна и превантивна роля, така наречената индивидуална превенция, като по време на изтърпяване на наложеното му наказание е извършил процесното деяние, и след като е бил освободен от наказателна отговорност по чл. 78 а от НК, досежно извършено от него престъпление чл.131, ал.1 т.12 вр. чл.130, ал.1 от НК по административно производство по описа на Военен съд - Пловдив.

От доказателствата по делото може да се направи и обоснован извод, че обвиняемият проявява константни престъпни навици да извършва престъпления срещу телесната неприкосновеност спрямо различни физически лица, които обстоятелства също го характеризират като личност с изключително висока степен на обществена опасност, пишат още от държавното обвинение.

От друга страна от приложените по делото докладни записки, се установява, че Георги Георгиев е направил опит да се укрие от органите по разследването, като същият е напуснал известните по делото адреси и едва на следващия ден е бил установен от органите на МВР. Останалите от значение за вида на мярката за неотклонение обстоятелства - наличието на постоянна адресна регистрация, семейно положение и др. - съпоставени с изложеното по-горе, не променят извода за съществуването на реалната опасност по смисъла на закона.

26-годишният мъж вече бе привлечен като обвиняем и по досъдебното производство за самото нападение срещу бившата си приятелка. Той ще отговаря за причиняване на средна телесна повреда. По делото са извършени и се извършват множество действия по разследването.

Предстои Районният съд в Стара Загора да насрочи заседание по искането на прокуратурата.