Eдин от обвиняемите за контрабандната афера в Агенция "Митници" излиза от ареста. Софийският градски съд промени мярката за неотклонение на хасковския бизнесмен Марин Димитров от аферата с "Митниците" и го пусна под "домашен арест" заради влошено здраве, съобщи бТВ. Той ще остане под стража до окончателното произнасяне на Софийския апелативен съд, допълва БНР.

Димитров, синът му Стефан, бившият главен секретар на МВР Живко Коцев, бившата директорка на "Митниците" Петя Банкова и Никола Николов, по прякор Паскал, са обвинени за участие в организирана престъпна група за контрабанда, търговия с влияние и подкупи.

Банкова и Стефан Димитров са в ареста, Коцев е на свобода срещу 20 000 лева гаранция. Николов се издирва.

На 23 април Софийският градски съд постанови най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на Марин Димитров.

Димитров обжалва задържането си под стража на 23 април, когато СГС му определи най-тежката мярка. Първия път съдът не го пусна под домашен арест.

Тогава в съдебната зала адвокатите на Марин Димитров заявиха, че няма достатъчно събрани доказателства срещу него, а здравословното му състояние е влошено. А от прокуратурата контрираха, че изследванията му показват, че няма нужда от хоспитализация, както и че има достатъчно доказателства с оглед събраните показания на свидетели.

По време на заседанието от обвинението цитираха и свидетел, който твърди, че Димитров е предложил 250 хил. лв. за назначението на Венцислав Кирчев за шеф на Главна Дирекция "Национална полиция".

Според защитника на Марин Димитров - Ивайло Найденов, по делото са събирани основно материали, които да дискредитират бившите министри Бойко Рашков и Асен Василев, а доказателства или свидетелски показания, че клиентът му е част от престъпна група няма.

"Като изключим тези, които казват "Виждали сме Марин при Бойко Рашков". Бившият главен секретар, да, виждал го е, това не е престъпление. Нито един разговор няма между Марин и Банкова. Няма въобще каквато и да било комуникация с Банкова. Новите доказателства са разпити на служители на Министерството на финансите, дали в кабинета на Асен Василев като министър на финансите го е посещавал Марин или Стефан Димитрови, нито един не казва да има такова нещо", цитира го БНР.

"За мен това дело беше необходимо до един момент. Интересът вече не е същият. Като гражданин смятам, че е така. Като юрист смятам, че няма никакви доказателства за участие в каквато и да е ОПГ. Не знам каква е ролята на Живко Коцев, нямам идея", допълни адвокатът.

Аферата в "Митниците" избухна в навечерието на предизборната кампания, а след старта й рязко отшумя. Депутатите направиха и временна анкетна комисия, която излезе с доклад малко преди да се разпуснат за предизборна ваканция. Председателят й Тошко Йорданов заяви, че ще го предаде на прокуратурата.

Комисията трябваше да установи има ли и какви са отношенията на обвиняемите в контрабанда с бившия финансов министър Асен Василев. Самият той отрече всички връзки и ги обяви за политически внушения, отрече и твърденията, че обвиняемите са го посещавали във финансовото министерство. Василев каза още, че не познава баща и син Димитрови.

Депутатите изслушаха и шефа на ДАНС Пламен Тончев, който обясни как и кога е започнала разработката преди повече от девет месеца. Според него задържаните баща и син Марин и Стефан Димитрови, както и митичната фигура в контрабандата Никола Николов-Паскал, са оказвали влияние върху висши служители от МВР, митниците и съдебната система.

Срещу помощта в контрабандните канали те им предоставяли скъпи подаръци. Организираната престъпна група успявала да работи на девет от най-важните гранични пунктове, стана ясно още и от изслушването на митничари пред комисията.