Софийският апелативен съд измени мярката за неотклонение на 29-годишната Цвета Таскова, обвиняема за тежката катастрофа на магистрала "Тракия". 

На 13 април след сблъсък между колата на плевенчанката и автобус на "Юнион Ивкони" загинаха шестима души, а над 20 бяха ранени. Тя бе задържана и обвинена, а преди седмица Софийският окръжен съд я остави за постоянно в ареста.

Адвокатът на Таскова обаче обжалва, а пред магистратите младата жена се разплака и поиска прошка от роднините на жертвите и ранените. 

Апелативният съд прецени, че макар през 2009 година Цвета Таскова да е санкционирана административно за шофиране след употреба на алкохол, задържането й под стража за постоянно би било твърде тежка мярка за неотклонение.

Според магистратите не са изпълнени трите предпоставки, от които следва да се вземе поисканата от прокуратурата най-тежка мярка "задържане под стража". Съдът не откри данни за реална опасност от укриване на Таскова, както и вероятност да извърши престъпление. Също така отбеляза, че обвиняемата за инцидента няма други криминални или противообществени прояви.

Другият довод за налагането на парична гаранция на съда е, че разследването на катастрофата, както и автотехническите експертизи се очаква да отнемат изключително продължителен период от време. На обвиняемата обаче бе наложена забрана да напуска България.

Все още се чака съдебно-техническата експертиза, която да изясни точната причина за тежкия пътен инцидент и как при удара с лекия автомобил на плевенчанката, автобусът се обърна.

Пред медиите единият от адвокатите на Таскова- бившият градски прокурор на София Николай Кокинов каза, че справедливостта е причината да се наложи парична гаранция. Кокинов обясни, че законодателят е предвидил за такъв тип непредпазливи деяния да има ограничение във времетраенето на най-тежката мярка, не повече от 2 месеца. Той допълни, че психическото състояние на Таскова не е добро.

Според Кокинов при толкова много пострадали и множество експертизи, които трябва да се назначат, делото няма да влезе в съда поне 12 месеца. Той каза още, че е рано да се правят изводи дали само Таскова е виновна за инцидента. По думите му по-нататък във времето следствието може би ще установи независимо съпричиняване. Според Кокинов лек автомобил трудно може да изтласка автобус, ако шофьорът му не е завъртял волана. "Като станат експертизите ще знаем истината", допълни той.

Прокурор Мирослав Ангелов каза пред журналисти, че не се знае кога ще бъде готова тройната автотехническа експертиза, като каза, че тя ще даде отговор дали има съпричиняване на произшествието.

Пред съда Таскова каза, че съжалява за случилото се. По време на заседанието стана ясно, че автобусът се е движил праволинейно с постоянна скорост преди инцидента и няма данни за неправомерно поведение на водача. Обвиняемата е предприела изпреварване, като е накланяла колата в различни посоки, вследствие на което се е блъснала в автобуса.

Според прокуратурата не е констатирана каквато и да било техническа неизправност на автомобила, за такава неизправност се предполагало само в обясненията на Таскова. Държавното обвинение се позова на показанията на спътника на Таскова, според когото по време на удара обвиняемата е държала волана с две ръце и не е имало шум в колата от някаква неизправност.

 

Решението на Софийския апелативен съд е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.