Окръжният съд в Бургас определи мярка "домашен арест" спрямо 59-годишния Атанас Андонов, обвинен за катастрофата, която стана на пътя Бургас - Средец преди седмица. При инцидента на място загина 33-годишната Янита Пепелянкова, а майка ѝ и двете ѝ деца са в болница.

Шофьорът е обвинен за това, че е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на жената. По време на разследването беше установено, че автомобилът на Атанас Андонов е навлязъл в лентата за насрещно движение и така е ударил другата кола.

Преди заседанието сестрата на Андонов - Антоанета Димитрова разказа пред журналисти:

"Той ми се обади след катастрофата и ми каза така: "Сестра ми, не мога да дишам, но отивам да спасявам две деца", ми обясни той. Децата са били без колани, починалата и майката - също. Няма седалка за 5-годишното детенце. Въпреки раните му, той ми каза, че е станало нещо с колата. Брат ми има книжка от години и няма нарушения. Той се е справял при всякакви ситуации. За мен той е чист човек, с чисто минало, но медиите и обществото го представят по съвсем друг начин. Той за мен е невинен!".

Прокурорът по делото Ангел Георгиев потвърди, че двете жени и децата не са били с колани в автомобила. По време на заседанието той поиска обвиняемият да остане в ареста. Предстои да се назначи съдебно-автотехническа експертиза, която да определи дали е имало проблем с автомобила преди удара.

"На правия участък ограничението е 60 км/ч, а той твърди, че е карал с 80 км/ч. Тъй като толкова е задал на устройството. Автомобилът му е автоматик и е с темпомат. На автопилот с 80 км/ч.", уточни прокурорът, цитиран от БНР.

Прокурорът допълни, че Андонов има още две нарушения на Закона за движение по пътищата през 2021 и 2022 г. Едното от тях е за превишена скорост на същия участък, на който се е случила катастрофата. Другото е за несъобразяване с пътната маркировка. Андонов обясни, че тези нарушения са свързани със сина му, който често шофирал същата кола.

59-годишният Атанас Андонов е пенсионер по болест. Неговият адвокат поиска да му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение - "парична гаранция". Защитникът обясни, че Андонов има операция на сърцето, на медикаментозно лечение е и след задържането му здравословното му състояние се е влошило. Според адвоката, повдигнатото обвинение не е правилно, тъй като нанесените телесни повреди са две - на децата, а майката на починалата не е пострадала.

В съдебната зала, обвиняемият каза, че съжалява за случилото се, отправи съболезнования към близките на починалата жена и поиска по-лека мярка за неотклонение.

"Не се чувствам толкова виновен. Колата изведнъж тръгна наляво без да я завивам и аз започнах така наляво-надясно и стъклото се напука и усетих удар. Колата я карах на автопилот. Изразявам съжаление и поднасям съболезнования на близките на семейството. Съжалявам за това, което причиних". 

Предвиденото в закона наказание е от 5 до 15 години затвор.

Случаят придоби голям обществен отзвук, след като съпругът на Янита, който е полицай, разказа пред медиите, че вместо рождения ден на малката дъщеря, трябвало да подготвя погребение на съпругата си, а децата все още не знаели за смъртта на майка им.