Районният съд в Пловдив задържа под стража психатърката д-р Инна Бончева, обвинена, че е измамила и ощетила Здравната каса с над половин милион лева.

Адвокатът й Георги Кутрянски настоя да й бъде наложена по-лека мярка за неотклонение "парична гаранция" или "домашен арест", защото нямало никакви доказателства срещу нея, а обвиненията били необосновани.

"Всички обвинения са необосновани", каза едва чуто и самата лекарка, която в началото криеше лицето си медицинска маска, освен с качулка, нахлупена на главата й.

Прокуратурата обаче поиска постоянен арест, защото според разследването има достатъчно данни, че тя е използвала престъпна схема за отпускане на лекарства за параноидна шизофрения на над 50 фиктивни пациенти. Всяка от ампулите, които изписвала на нищо не подозиращите болни, струва между 700 и 900 лева, които са били напълно покривани от Здравната каса. Бончева ги е получавала с посредници от аптеките, а след това ги е продавала на черния пазар на по-ниски цени.

Според закона за това престъпление се предвижда от 1 до 8 години лишаване от свобода и конфискуване на имуществото и.

Снимка: bTV

Според събраните доказателства има данни за повдигането и на още едно обвинение на психиатърката - за държане на силиконови заготовки на печата на НЗОК, открити в шкафа в частния й кабинет. За това престъпление се предвижда до 6 години лишаване от свобода. 

"Пациентите откричат да са били на прегледи при д-р Бончева. А и доста от тях нямат такова заболяване. Дори за тези с метални проблеми има конвенционално лечение далеч по-евтино. В посочените дати за прегледи част от тях са били извън България", заяви прокурор Атанас Илиев.

"Изключително общо обвинение, което почива само на предположения и на някакви свидетелски показания", отвърна адвокатът на лекарката.

Той подчерта, че липсва експертиза, която да потвърди, че поставените диагнози са неверни. Цитира и показанията на контрольорката от РЗОК Ана Димитрова, която казва, че за да се отпуснат такива скъпи медикаменти пациентите трябва лично да отидат с документите в касата и да се явят пред комисия за преглед. Едва тогава след потвърждаване на диагнозата се отпуска въпросните ампули.

Съдия Боян Кюртов заяви, че не е ясно какво е правила с печата на НЗОК Бонцчева и дали го е използвала, но я остави в ареста с мотива, че има достатъчно доказателства за извършената измама с диагнозите.

Определението обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано на 5 декември в Окръжния съд.