Стотици прокурори, следователи и съдебни служители излязоха на протест пред съдебните палати в цялата страна заради опита за покушение срещу главния прокурор Иван Гешев.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

Магистратите от цялата страна облякоха тогите си и застанаха на стъпалата на сградите, за да изразят своята непримиримост срещу определената от тях като "невиждана по своята дързост и размери атака срещу правосъдието и националната сигурност".

Те демонстрираха в подкрепа на главния прокурор и за да покажат единство срещу опитите да бъдат сплашени. Прокурорите са решени, че повече няма да търпят да са обект на непрестанни атаки от страна на политици, икономически кръгове и адвокатските среди.

"Свидетели сме на дългогодишна война срещу българската прокуратура. Война с компромати, с медийни атаки, публикации. Война, която се пишат лобистки закони, както и се организират улични протести. Не им се получи, но с това стигнаха дъното", заяви пред журналисти говорителят на главния прокурор Сийка Милева, която бе сред протестиращите обвинители пред Съдебната палата в София.

"Вчера бяхме свидетели на световна новина, опитаха се буквално да убият главния прокурор. Този опит за убийство не е просто желанието за физическо унищожаване, което е породено от омразата на олигарси и политици, както от криминалния контингент - подсъдими и обвиняеми, а това е демонстративен акт, чрез който искат да покажат на всеки един от нас, че те ни наблюдават и с натискането само на един бутон, могат да унищожат човешки живот", коментира още тя.

Снимка: Bulphoto

Следователите и служителите от Националната следствена служба (НСлС) протестираме срещу разпада на държавността, на който сме свидетели последните две години, каза пред журналисти заместник-директорът на НСлС Ясен Тодоров.

Според него на практика съдебната власт и прокуратурата останаха последните острови на тази държавност.

"Имахме редовно правителство за кратък срок, парламентът е ялов, занимава се със закони, които само пречат на правосъдието и не биха допринесли за подобряване на чувството за справедливост в българското общество", коментира Тодоров.

Снимка: БТА

Десетки магистрати, прокурори и служители на следствието излязоха на протест пред Съдебната палата в Ямбол

"Това е посегателство срещу ръководителя на една от основните държавни институции, което може да се приеме и като посегателство срещу държавността. Недопустимо е! Това е еманация на продължаващите от доста време незаконни, неприемливи, несправедливи посегателства срещу прокуратурата и главния прокурор", каза пред журналисти окръжният прокурор на Ямбол Дойчин Дойчев.

Той подчерта, че няма напрежение сред служителите на съдебната власт заради случилото се с главния прокурор.

"В крайна сметка това е израз и на друго - на това, че нас не ни е страх и че не изпитват колегите притеснение. Те работеха досега, сега след протеста ще продължат да работят", каза още окръжният прокурор на Ямбол.

Прокурорите, следователите и съдебните служители от Русе подкрепиха главния прокурор, като обявиха, че са притеснени.

Снимка: БТА

"Тук са всички прокурори от Окръжната прокуратура в Русе, от Районната прокуратура, следователите от Окръжен следствен отдел и съдебните служители от трите институции. Събрали сме се в подкрепа на личността на сегашния главен прокурор, който стана жертва на атентат вчера, като той и семейството му бяха застрашени - предполагаме във връзка с работата и дейността, която извършва", каза окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев.

Снимка: БТА

"Ние също сме притеснени от това, че години наред ставаме свидетели на едно политическо говорене, което е в ущърб на прокуратурата и следствието като съсловие и професионална гилдия. Смятаме, че всичко това уронва авторитета ни, злепоставя ни и в крайна сметка ни прави уязвими", заяви той.

По думите му работата на прокурорите е да бъдат държавни обвинители и да застават срещу престъпниците вместо българските граждани, които са пострадали от престъпления.

"За да можем да вършим добре и успешно тази работа, се нуждаем и от имунитет, и от несменяемост, но и от сигурност. Тази сигурност ни се ще да я усещаме повече в българските граждани и институции. Затова сме тук днес. Ние ще продължим да си вършим работата, но очакваме подкрепа и от обществото", каза прокурор Георгиев.

Снимка: Bulphoto

Ще продължим да работим както досега - спазвайки своите служебни задължения. Това каза окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов пред колегите си от Окръжна и Районна прокуратура, Следствения отдел и служители в правоохранителната институция, които също се събраха пред Съдебната палата в Хасково на протест.

Категорично осъждаме невиждана по своя размер атака срещу правосъдието и националната сигурност - терористичната атака срещу главния прокурор на Република България, посочи Стоянов. На репортерски въпрос той отговори, че не се чувства лично застрашен, но все пак нито той, нито някой от присъстващите негови колеги има охрана.

Магистратите в Бургас изразиха своята непримиримост срещу опита за покушение срещу Иван Гешев, който според тях е директна атака срещу устоите на правовата държава.

Снимка: БТА

"Възмутени сме от този акт, който стана вчера. Изразяваме съпричастност към главния прокурор и неговите близки. Не знам що за човек трябва да си, щом поставяш бомба пред кола, в която има дете. След като не успяха да го отстранят по легален начин, сега опитват да го направят чрез сила. Целта беше физическото ликвидиране на главния прокурор. Помним атентата на Летище - Бургас, когато бомба с тротилов еквивалент 2,5 килограма, отне живота на много хора. Сега тротилът е бил по-голям. Ако беше точно насочен към автомобила, може би щеше да се стигне до трагичен резултат", коментира апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров.

"Категорично и решително осъждаме този брутален опит да бъде взривен правовия ред в България. Мога да квалифицирам случилото се вчера като терористичен акт", допълни от своя страна окръжният прокурор Георги Чинев.

Снимка: БТА

Десетки прокурори, следователи и служители на трите прокуратури във Велико Търново се включиха в мирния протест в подкрепа на главния прокурор Иван Гешев след вчерашния опит за атентат срещу него и семейството му. Прокурорите определиха нападението като терористичен акт и не приемат политическите изказвания за инсценировка на случилото се с Гешев.

"Аз съм възмутен от липсата на държавност в момента. Това е опит за убийство не само над господин Гешев и неговото семейство. Това е опит за убийство над главния прокурор, имаме нападение срещу самата държава", заяви окръжният прокурор на Велико Търново Христо Христов.

Мирният протест в Силистра събра пред Съдебната сграда в града около 40 души. Основната цел на протеста е да покажат единство срещу опитите да бъдат сплашени.

Окръжният прокурор на Силистра Ивелин Чафаланов заяви, че това е подкрепа към главния прокурор:

"Вчерашният ден беше белязан с терористичен акт. Ние го осъждаме. Всички служители на прокуратурата - всички прокурори, следователи, както и съдиите ще излезем пред Съдебната палата, за да изразим своето несъгласие, за да изразим своята подкрепа. Това не може да продължава така".

Протести имаше и в Сливен, Добрич, Пловдив, Благоевград, Стара Загора и Габрово.