Пред Съдебната палата в София се проведе протест срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор. Организатори са от инициатива "Правосъдие за всеки", заедно с представители на партия "Да, България" и поддръжници на осъдената за провокация към подкуп Десислава Иванчева.

"Основният мотив е, че ролята и функцията на главния прокурор е толкова важна за управлението на държавата, че кръгът от онези, които трябва да могат да правят номинации, трябва да е максимално широк, като това да гарантира истински дебат", коментира Емил Георгиев от "Правосъдие за всеки", който на последните избори беше кандидат за евродепутат от листата на "Да, България".

Именно един от лидерите на партията - Христо Иванов, в качеството си на правосъден министър в кабинета "Борисов 2" инициира разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска колегия, като реформата регламентира начина, по който сега се извърши номинирането на Иван Гешев. 

Преди седмица прокурорската колегия предложи единодушно зам.-главния прокурор за наследник на Сотир Цацаров, чийто мандат изтича през януари. Веднага след това Иван Гешев получи подкрепата и от районни прокурори, следователи и служители на съдебната власт от цялата страна.

Демонстрацията започна от централния вход на Съдебната палата, а след това недоволните се придвижиха в колона към Ларгото, преди да се разотидат окончателно. Протестът затрудни за около час движението на градския транспорт и главно на трамваи 4, 12 и 18.