Към настоящия момент във Върховната касационна прокуратура и в Софийска градска прокуратура не е постъпила официална информация от испанските съдебни власти за решение за предаване на обвиняемия за участие в ОПГ Тони Иванов, известен още като Тони Парфюма. Това се казва в позиция на обвинението, след като ден по-рано от Антикорупционния фонд заявиха, че испанският съд е отказал да изпълни европейската заповед за арест, издадена от СГП.

"Прокуратурата е уведомена от дирекция "Международно оперативно сътрудничество" в МВР, че въз основа на въведен за лицето сигнал в Шенгенската информационна система, Т. Иванов е задържан в 09:05 часа на 25 март 2023 г. при полицейска проверка в Марбея, Испания. В спешен порядък Софийска градска прокуратура е изпратила Европейска заповед за арест с превод на испански език на съдебните власти в Кралство Испания", се посочва в позицията на прокуратурата.

От обвинението подчертават, че още през 2021 г. е било сезирано Министерството на правосъдието, че са необходими законови промени във връзка с решение на Съда на Европейския съюз (СЕС) по дело С-648/2020г. от 10.03.2021 г.

"В него е посочено, че България не е предвидила ефективна съдебна защита и съдебен контрол преди предаването на издирвано с ЕЗА лице за целите на наказателно преследване. Решението на Съда в Люксембург е по преюдициално запитване на британски съд относно ЕЗА, издадена по друго дело от прокуратурата в Свищов. Към настоящия момент българският законодател не е привел законодателството в синхрон с решението на СЕС", поясняват от прокуратурата и добавят:

"Съгласно Конституцията на Република България прокуратурата няма право на законодателна инициатива и бездействието на Народното събрание по регулиране на актуалното законодателство и привеждането му в съответствие с европейското право не би могло да бъде вменено като нейна отговорност. Опитите това да бъде направено показват непознаване на Конституцията, законите на страната и европейските стандарти".

От обвинението са категорични, че манипулации и внушения в обществото, непочиващи на фактите по конкретното досъдебно производство на СГП и на действащото законодателство, задълбочават недоверието към институциите и държавата и рушат авторитета им.

"При изпълнение на конституционноустановените си правомощия Прокуратурата на Република България се ръководи от разпоредбите на националното, европейското и международното право и отстоява демократични ценности и принципи, свързани с върховенството на закона. Съдът на Европейския съюз определя независимостта на съдебната власт като изискване и гарант за върховенство на закона във всяка правова държава. Затова органите на съдебната власт, в частност прокуратурата, трябва да са защитени от външна намеса и злонамерени атаки, които целят нейното дискредитиране", подчертават от прокуратурата.

В началото на април главният прокурор Иван Гешев съобщи за организирана престъпна група за търговия с влияние с цел дискредитиране и отстраняване на висши магистрати и полицейски служители, в която участник е и Тони Иванов-Парфюма, който се укрил в Испания, но е бил заловен от местните власти. 

Въпреки това съдът в Мадрид отказва да предаде Иванов на българските власти, заради "невъзможността за своевременен съдебен контрол у нас върху издадените от прокурор европейски заповеди за арест", отбелязаха от Антикорупционния фонд.