Районна прокуратура-Пловдив наблюдава досъдебно производство за това, че на 4 август в село Старосел по непредпазливост са запалени чужди имоти - 7 кирпичени постройки, някои от които изоставени, един навес, един покрив на селскостопанска постройка и борова гора. Това е престъпление по чл. 331 ал. 3 пр. 2 вр. ал. 1 вр. чл. 330 ал. 1 от Наказателния кодекс, съобщиха от държавното обвинение.

Вижте селото след огнения ад >>

До момента по делото е извършен оглед на местопроизшествие, разпитват се свидетели и предстои да се назначи пожаро-техническа експертиза за установяване на причините за пожара.

Според първоначалните данни, огънят е тръгнал около 12 часа на 4 август 2021 г., на 1 км от с. Старосел, и впоследствие се е разраснал към селото.

Към момента няма опасност за населението в Старосел. Няма пострадали хора.

Провеждат се процесуално-следствени действия по досъдебното производство, допълват от прокуратурата.

Огънят в селото беше овладян още снощи и беше предотвратена опасността да бъдат засегнати и други сгради. Гасенето на пламъците в горските масиви са продължи до късно през нощта.  И днес там и в близкото село Красново обаче се усеща тежката миризма от пожара.

Кметът на Хисаря Пенка Ганева обяви частично бедствено положение в Старосел за да могат засегнатите от пожара жители да получат помощ от Комисията по бедствия и аварии.

"От изгорелите къщи стърчат греди, стените са обгорели, мирише на изгоряло. Хората са много стресирани, уплашени, психолози от БЧК започват работа с тях", добави общинският кмет.