От "Продължаваме Промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) апелираха да се направи необходимото, за да се запази Пловдивският панаир такъв, какъвто трябва да бъде.

Днес отново сме се събрали депутатите от Варна и Пловдив на коалиция ПП-ДБ, събрали сме с може би последния апел, молба, настояване към партия ГЕРБ, към нейните кметове и във Варна, и в Пловдив, към общинските съвети на ГЕРБ, към председателя на партия ГЕРБ - направете необходимото, за да запазим Пловдивския панаир такъв, какъвто трябва да бъде - част от България, а не приватизиран скришом. Това заяви на брифинг в сградата на Народното събрание Даниел Лорер от ПП-ДБ.

Депутатът Стела Николова посочи, че вчера общински съветник от Пловдив е информирал, че е постановен отказ в Търговския регистър за вписването на апорта на акциите на Община Варна във фирмата на Георги Гергов "Пълдин Туринвест".

Оказва се, че оценката на акциите на панаира е остаряла. Депутатите призовават кмета на Варна Иван Портних да не прави нова оценка на акциите, а да ги върне на държавата.

Тъмните сделки се страхуват от светлината, смята Манол Пейков. Господин Гергов знае как се правят нещата, смята депутатът и обясни, че той чакал да отмине бурята и тогава нанасял удара.

Последната оценка на панаира е от 2006 г., а акциите са оценени на едва 16 милиона лева. Да се вземем в ръце, призова Пейков. Той настоя да се окаже натиск и Министерството на икономиката да си поиска акциите.

Колегата му Йордан Иванов призова Министерството на икономиката да предприеме необходимите действия и да си поиска акциите, защото вчера се е отворил прозорец Пловдивският панаир да бъде спасен след отказа за вписване на апорта и този прозорец няма да трае дълго.

По думите му Пловдивският панаир е емблематичен пример за договорките на тъмно, за това как може да бъде обслужван частен интерес с обществени блага. Ние от ПП-ДБ винаги сме били против този порочен начин на упражняване на властта, днес сме и ще бъдем против, добави той.

Миналата седмица от ПП-ДБ заявиха, че ще сезират прокуратурата във връзка с казуса с Пловдивския панаир. Днес Иванов обясни, че докато е готвил сигнала до прокуратурата, е разбрал, че тя се е самосезирала.