Софийската районна прокуратура внесе обвинителен акт в съда срещу 51-годишния Ивайло Цветков-Нойзи за шофиране след употреба на алкохол, съобщиха от държавното обвинение.

Културният антрополог ще отговаря пред магистратите за това, че на 17 ноември м.т. е управлявал лек автомобил "БМВ" по Околовръстния път в София в нетрезво състояние. Първоначално обвиняемият е тестван с дрегер, който е отчел положителна проба, а именно 2,12 промила алкохол в издишания въздух. След това Нойзи е дал проба за изследване в болница, която е показала, че той е шофирал с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 2,52 промила.

В хода на разследването са направени експертизи и са разпитани свидетели. Автомобилът, който е управлявал, е приобщен като веществено доказателство по делото. Освен това ще бъде отнет в полза на държавата, добавят от Софийската районна прокуратура.

Повдигнатото срещу културния антрополог обвинение е по член 343б, ал.1 от Наказателния кодекс - "Който управлява моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, установено по надлежния ред, се наказва с лишаване от свобода от една до три години и с глоба от двеста до хиляда лева".

Предстои Софийският районен съд да насрочи дата за началото на процеса.