Софийската районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 51-годишния Ивайло Цветков - Нойзи, след като по-рано стана известно, че е шофирал след употреба на алкохол. Наложена му е парична гаранция в размер на 15 000 лева, отнета е и шофьорската му книжка, съобщиха от държавното обвинение.

От там потвърдиха, че на 17 ноември обвиняемият шофирал по Околовръстния път на София лек автомобил марка БМВ с концентрация на алкохол в кръвта 2,12 промила (над 1,2 на хиляда), което е установено с тест с дрегер. Нойзи е дал и кръвна проба, чиито резултати все още се очакват.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 343б, ал. 1 от Наказателния кодекс, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 3 години и глоба от 200 до 1000 лева.

Обвиняемият не е осъждан и е съдействал на разследването. Автомобилът, който е управлявал, е приобщен като веществено доказателство по делото. Освен това ще бъде отнет в полза на държавата, добавят от Софийската районна прокуратура.

Ивайло Цветков е журналист, публицист и културен антрополог. През 2021 г. сключи брак с телевизионната водеща Мария Игнатова, която дълги години бе лице на "Господари на ефира". В началото на годината Нойзи издаде първата си книга "ДИАЛОЗИ" - 27 разговора с имена като Алек Попов, Андрей Райчев, Бойко Василев, Георги Господинов, Камен Донев, Явор Гърдев, Харалан Александров и др. За тях в книгата се посочва, че имат "безспорни способности да анализират миналото, да интерпретират настоящето и да предлагат идеи за бъдещето".