На Васил Божков вече са повдигнати обвинения за 11 престъпления. Това съобщи на брифинг Сийка Милева, говорител на главния прокурор. Новите обвинения са четири и са за търговия с влияние и за държане и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани по съответния ред.

Прокурор Милева обясни, че молбата за екстрадиция на Божков от Обединените арабски емирства е над 200 страници. До края на седмицата прокуратурата ще изпрати на Министерството на правосъдието преведената на арабски молба, а ведомството ще изпрати искането до Абу Даби.

Бизнесменът Васил Божков беше задържан в чужбина, след като стана обвиняем за ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба. По-късно от прокуратура обявиха, че е разследван и за убийства, принуди и изнасилвания.

Прокуратурата повдигна обвинения и на приближени до Божков бизнесмени, като част от групата му, както и на последните двама ръководители на Държавната комисия по хазарта.

По-рано стана ясно, че мажоритарният акционер във ФК "Левски" и дясна ръка на бизнесмена Васил Божков - Георги Попов стои зад руските опити за освобождаването му от ареста в Абу Даби. Според неофициална информация Попов, който също бе арестуван в Обединените арабски емирства, е договорил руски граждани да се застъпят за Божков пред властите.

 Същевременно в понеделник в Абу Даби е бил на работна визита и Сергей Наришкин, който ръководи външното разузнаване на Руската федерация.