Властите в Обединените арабски емирства (ОАЕ) са решили да екстрадират Васил Божков с директен полет от Дубай за София на 25 август. Това съобщиха от прокуратурата.

Вчера в Софийската градска прокуратура са получени документи от МВР на ОАЕ, които са свързани с процедурата по екстрадиция на Божков.

От държавното обвинение посочват, че в документите от ОАЕ е използван терминът "to extradite".

В прессъобщението се посочва, че те са изпратени от Министерство на вътрешните работи (МВР) на Обединените арабски емирства (ОАЕ) чрез Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" при МВР.

В документите е посочено, че компетентните власти на ОАЕ са решили да екстрадират българския гражданин с директен полет от Дубай до София. Допълнително е посочено, че полетът е на 25 август, като самолетът каца на летището в София в 15:15 часа.

До настоящия момент СГП не е получила съдебен акт от компетентните власти на ОАЕ относно решението за екстрадиция.

От държавното обвинение прилагат файлове на сканираните документи, които са получени в СГП в следобедни часове на 28.08.2023 г.:

  • Писмо от Министерство на вътрешните работи на ОАЕ на английски език от дата 23.08.2023 г.;
  • Превод на български език на писмо от Министерство на вътрешните работи на ОАЕ от дата 23.08.2023 г.;
  • Писмо от ДМОС-МВР от дата 28.08.2023 г.;

Всичко около статута на Васил Божков в момента на неговото прибиране у нас предстои да бъде проверено и изяснено в детайли.

Прокуратурата твърди, че с неправилно налагане на налози и на данъци, държавата е изгубила около 700 милиона лева. Това са твърдения, които Божков отрича. Горанов и Борисов също отричат да са получавали пари от бизнесмена.

Междувременно трети час продължава разпитът на Васил Божков в прокуратурата. Бизнесменът дава показания по твърденията си, че е плащал около 67 млн. на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и на бившия финансов министър Владислав Горанов. Парите били "такса спокойствие", за да не бъде "закачан" хазартният му бизнес.

На 25 август Васил Божков пристигна в България с полет от Дубай, където пребиваваше през последните няколко години. В деня, когато с пост във социалните мрежи бизнесменът написа, че се връща, един от адвокатите му - Георги Гатев, обяви, че клиентът му отдавна е взел решението да се прибере в България, но е имал пречки за това от месец май, "които го възпрепятстваха да си пристигне по-бързо".

Пред журналисти на летището Стоян Баумайер, който също се представи като един от адвокатите на Божков, обяви, че клиентът му е бил задържан за 24 часа. Той се върна съвсем доброволно и при първа възможност, защото до 23 август той нямаше разрешение от властите в Дубай да напуска страната от съображения за неговата сигурност, обясни адвокатът.

На въпрос какви са мотивите на бизнесмена да се върне сега в България, Баумайер заяви: "Неговите мотиви са да изчисти името си пред съда".

Неофициално източници на NOVA обаче твърдят, че на 23 август Божков е бил уведомен от властите в Дубай, че не е желан на тяхна територия заради руски връзки. Даден му е 72-часов срок да напусне страната. Първият полет, който се е вмествал в този срок, е бил на 25 август. Когато бизнесменът е представил на местните власти своя самолетен билет, те са уведомили властите в България, че Божков се прибира по собствено желание, което обаче не отговаря на искането за екстрадиция.

Преди три дни Софийският градски съд остави Васил Божков в ареста по обвинението за укриване на такси, дължими на държавата от хазартния му бизнес. След близо двучасово заседание магистратите решиха, че има опасност обвиняемият да се укрие и го оставиха зад решетките. Пред журналисти адвокат на Божков Георги Гатев потвърди тезата си, че има хора у нас, които държат да е или извън страната, или в ареста. На излизане от съдебната зала на въпрос за контактите си с Евгений Пригожин, които бяха посочени като част от мотивите за искането за задържане под стража, Божков каза: "Глупости. Задавате ми тъпи въпроси".