Никой не е уволнен в МВР, направихме минимални премествания, коментира пред журналисти в Министерския съвет служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в отговор на критики от предшественика си на поста Бойко Рашков за персоналните промени във ведомството през последните дни.

"Аз съм дошъл в МВР да довърша мутрите, а не да ги връщам някъде другаде, но моята цел е така да свърша тази работа, че тя да издържи пред закона, пред съда и да има осъдителни присъди. И това възнамерявам да направя", каза Демерджиев в коментар на задочен въпрос дали се спазва принципът "Мутри вън" или вече принципът е "Мутри вътре".

Имайте предвид, че има 53 хиляди човека в МВР, ние сме преместили няколко човека, причините са изцяло професионални, преценка на възможностите те да бъдат полезни в конкретната ситуация, посочи служебният вътрешен министър. "Крайната преценка е моя, аз стоя зад нея, всеки, който ме познава, знае, че никой не може да влияе на решенията ми", заяви Демерджиев.

По отношение на новия шеф на "Национална полиция" Атанас Илков, Демерджиев уточни, че той е бил назначен по времето на министър Рашков и явно е бил оценен достатъчно високо, за да заеме този пост. В момента временно изпълнява поста, който съм му възложил, допълни служебният министър.

Относно коментарите за заместник-министрите, служебният министър увери, че в момента никой от заместник-министрите не обитава сгради, които не е позволено по закон да се обитават и увери, че няма никой от политическия му кабинет да обитава такива сгради.

По темата за изборите Демерджиев посочи, че екипът, който е провел изборите на два пъти, в момента се намира в Министерство на вътрешните работи. Този екип, който преместих, е назначен януари месец 2022 г., няма никакво отношение към провеждането на изборите, каза той в отговор на твърдения на бившия вътрешен министър.

"Има разместване в управлението на "Гранична полиция", чиято цел е единственият досегашен директор да поеме изцяло охраната по мигрантския натиск на сухопътната граница, а новоназначеният, който има повече административни компетентности, да се занимава по процеса за влизането ни в Шенген, за да отделим достатъчно внимание на този процес - изоставаме там", добави Демерджиев.

Министърът на вътрешните работи в служебния кабинет Иван Демерджиев предлага увеличение на заплатите на главния секретар на МВР и заместника му с над 1000 лева. Това става известно от публикуван днес на сайта на ведомството проект на Наредба за изменение на наредбата за основното месечно възнаграждение на държавните служители в министерството.

Предлага се основното месечно възнаграждение на главния секретар на МВР да стане 5 400 лева, а на заместника му - 4 876 лева. Справка в "Държавен вестник" показва, че досега размерът на заплатите е бил съответно 3 752 лева и 3 388 лева.

В мотивите към проекта се посочва, че повишението се прави "в резултат на извършен анализ на основните заплати на висшето професионално ръководство на Министерството на вътрешните работи" . Като основната цел на проекта е "да бъдат определени нови размери на основните месечни възнаграждения за длъжности "Главен секретар на МВР" и "Заместник главен секретар на МВР".

Общественото обсъждане на промените ще се проведе в 14-дневен срок.

На 5 август в "Държавен вестник" влязоха в сила последните изменения в наредбата, които предвиждат увеличение с 20% на основните заплати в МВР за част от служителите и с до 20% за други, чиито правоотношения са преобразувани съгласно измененията в Закона за МВР от 2016 г. Промяната е вследствие актуализацията на държавния бюджет, с която са отпуснати средства към вътрешното ведомство за по-високи възнаграждения, за което настояваше Синдикатът на служителите в МВР.