Районната прокуратура в Хасково отказа да образува досъдебно производство и прекрати преписката за недопускането на финансовия министър Асен Василев да гласува на първия тур на местните избори на 29 октомври.

От извършената проверка е установено, че няма данни за извършено престъпление от общ характер, тъй като компетентните органи изцяло са спазили разпоредбите на Избирателния кодекс и указанията на ЦИК, посочват от прокуратурата.

Името на финансовия министър се оказа в забранителния списък заради незаличен настоящ адрес в Съединените щати от 2000 г. Василев се опита да получи удостоверение от община Хасково, като представи решение на ЦИК от април, че е избран за народен представител от Хасковски избирателен район. Това обаче не му помогна и той получи мотивиран отказ от община Хасково.

Пред журналисти финансовият министър тогава прочете мотивите за отказа, сред тях и това, че общината нямала достатъчно доказателства, че в последните шест месеца е бил на територията на България.

Според Василев казусът не е, че не може да гласува, а че общината в Хасково в продължение на шест часа се е опитвала да установи дали народен представител, избран от Хасково, и министър на финансите е живял през последните шест месеца на територията на страната.

По думите му това е присъда за града, "който последните няколко мандата се управлява по безобразен начин".

Заради образуваната преписка по невъзможното гласуване на Асен Василев от МВР поискаха обяснения от ОИК-Хасково. Пред Haskovo.live председателят на Общинската избирателна комисия Добромир Якимов каза, че не е наясно каква е причината прокуратурата да се занимава с невъзможността на Асен Василев да гласува, след като е в забранителния списък на ГРАО към МРРБ, заради липсата на уседналост от шест месеца.