Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира началника на ДНСК да извърши незабавна проверка на място и по документи на строежа на вила "Аглика" в природен парк "Витоша", съобщиха от държавното обвинение.

Резиденцията на бившия Първи - Тодор Живков, и сегашна собственост на обвиняемия бизнесмен Васил Божков се намира на 15 км от центъра на София и на 1600 м надморска височина. Вилата е с разгъната застроена площ 2850 кв. м.

Проверката, разпоредена от ВАП, трябва да установи дали са спазени всички нормативни изисквания на Закона за устройство на територията и подзаконовите нормативни актове по прилагането му, както и другите нормативни актове по устройство на територията.

ВАП се е сезирала, след като от Спецпрокуратурата е било изпратено писмо, че по време на разследване са установени извършени ненужни преустройства на вила "Аглика".

Прокуратурата възлага на ДНСК да провери поотделно и комплексно строителния процес по евентуално извършвани преустройства. Следва да се проведат огледи на място като се изискат и всички относими данни, включително статут на терена, право на собственост или на строеж, влезли в сила кадастрални, общи и подробни устройствени планове. Трябва да се проследи и целия инвестиционен процес, включващ всички компоненти и законови изисквания, съответствие на разрешението за строеж (ако има такова) с изискванията на нормативните актове, както и допуснати ли са нарушения.

В случай, че при проверките са констатирани данни за престъпления от общ характер, следва да се предприемат действия по реда на НПК, като за всеки отделен случай трябва да се уведоми ВАП.

Историята на резиденцията на бившия Първи

Крайградската вила на Тодор Живков - резиденция "Аглика", е строена през 60-те години на миналия век по всички международни стандарти и изисквания за висока степен на охрана. Вилата е триетажна и разполага с няколко тайни входове и изходи, тайни коридори, както и бомбоубежище.

Вътре в резиденцията има един голям апартамент, който се е ползвал от самия Живков, както и осем по-малки апартаменти, приемна, киносалон, две кухни, трапезария, фитнес, сауна, леден басейн, собствен водоизточник, генератор, тенис корт и гараж.

След демократичните промени вилата бе приватизирана и стана част от активите на фирма, свързвана тогава с убития впоследствие банкер Емил Кюлев. След смъртта му тя е продадена, а през 2015 г.

В края на януари спецпрокурори и полицаи нахлуха в офиси на Васил Божков в центъра на София, както и във вила "Аглика". Тогава от МВР разпространиха кадри от вътрешните помещения, от които се вижда, че автентичността на сградата е запазена.

Години по-назад, по време на приватизацията, имението е продадено на фирма, свързвана тогава с убития впоследствие банкер Емил Кюлев, разказва бившият директор на Природен парк "Витоша" Тома Белев.

"Откакто аз се ангажирах с управлението на планината, мисля, че тогава беше собственост на г-н Кюлев, след смъртта му беше продадена", казва Белев.

През 2015 година агенция за недвижими имоти търси активно нов собственик. В обявата й се посочваше, че се продава за 2 700 000 евро или 1100 евро на кв. метър. Още преди продажбата от агенцията, предлагаща имота, предупреждават, че който и да придобие резиденцията, няма право да загражда земи около нея.

"Тогава премина, поне тази част от сградите, към Васил Божков. Планината Витоша няма случайни собственици. Целият икономически елит си има нещо в планината", коментира в началото нагодината  бившият директор на Природен парк "Витоша" Тома Белев пред bTV и предупреди, че там се извършва незаконно ограждане на имота.

"Там продължава незаконното ограждане на един огромен имот, почти един квадратен километър, който се охранява, недостъпен на посетителите на парка все още. Това, което ме изненада, е една нова постройка, която се е появила - тя излезе в кадрите на МВР, като сателитна постройка, няколкостотин метра, която е построена, доколкото проследих сателитните изображения, между 2016-2017 г. На първия етаж е гараж, на последния - някаква оранжерия, на втория - междинния, не беше ясно, не бяха посочили снимки. Това беше интересно, доколкото на територията на Природен парк "Витоша" е забранено новото строителство и не е ясно как се е случило", заяви Тома Белев.

От Столичната община тогава обясниха, че миналата година са инспектирали района заедно със служители на Природен парк "Витоша": "На 4 юни 2019 г. е извършена съвместна проверка на терен oт междуведомствена комисия, чиято цел е била да даде експертно мнение във връзка със състоянието на сградния фонд и съоръженията на територията на парка. Проверката не констатира наличието на опасни сгради."