По разследване, по което бизнесменът Васил Божков е обвиняем, в качеството на свидетели са разпитани Менда Стоянова - народен представител, председател на Комисията по бюджет и финанси, Владислав Горанов - министър на финансите (два пъти), както и Бойко Борисов - министър-председател.

Във връзка с множество запитвания от медии и тиражирането на невярна информация, Специализирана прокуратура заявява, че продължават действията по разследването в сградата на "НОВЕ ИНТЕРНАЛ" ЕООД 43 в гр. София по досъдебното производство, по което Васил Божков е привлечен към наказателна отговорност за извършени престъпления против финансовата и данъчната системи, съобщиха от Спецпрокуратурата. 

Органите на досъдебното производство събират и проверяват, както доказателства, които разобличават обвиняемия или отегчават неговата отговорност, така и доказателства, които оправдават обвиняемия или смекчават отговорността му. Всички събрани доказателства подлежат на внимателна проверка, независимо дали същите са посочени под формата на комикси в социалните мрежи или по друг начин. Лична преценка на всеки обвиняем или подсъдим е да прецени по какъв начин да реализира своята защита в хода на досъдебното и съдебното производство.

Артефакти от офиса на Васил Божков

Снимка: Специализирана прокуратура

До момента са намерени и иззети по предвидения законов ред 3610 предмета, притежаващи признаци на движими културни ценности. Очаква се прогнозният им брой да надхвърли 10 000. Напомняме, че обвиняемият Васил Божков е регистрирал по реда на Закона за културното наследство колекция едва от 212 артефакта.

Артефакти от офиса на Васил Божков

Снимка: Спецпрокуратура

Спецпрокуратурата съобщи, че проверка на ДАНС е установила, че "УниКредит Булбанк" не е уведомявала "Финансово разузнаване" при извършване на плащания на суми над 30 хил. лева.

С постановление на прокурор от Специализирана прокуратура на Държавна агенция "Национална сигурност" е възложена проверка, която до момента е установила, че "УниКредит Булбанк" АД не е уведомявала САД "Финансово разузнаване" при извършване на плащания на суми над 30 хил. лв., съгласно ЗМИП. В хода на проверката категорично е установено, че тегленията на каса в брой от пълномощници от сметки с титуляр, обвиняемия Васил Божков, в последствие са му били предоставяни лично, единствено и само на него в офис на ул. "Московска" 43 в столицата.

Божков сам публикува банкови документи, от които се виждат тегления понякога даже на милиони левове от обслужващата го банка, като твърдението му е, че парите са били предназначени за премиера Бойко Борисов. Министър-председателят отрича да е получавал подобни суми.

С оглед на изясняването на обективната истина по досъдебното производство продължават да се извършват в пълен обем действия по разследването. По досъдебното производство са изготвени и молби за правна помощ, както и Европейски заповеди за разследване, които са изпратени до страни членки на Европейския съюз.

Предоставяме снимков материал от помещенията на ул. "Московска" 43 в столицата, които до момента не са публикувани.