Софийска градска прокуратура предложи на главния прокурор на Република България Иван Гешев да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Бойко Борисов - бивш министър - председател и депутат в 49-то Народно събрание.

Предложението е изготвено във връзка с досъдебно производство, известно в медиите като "Барселонагейт", по което са събрани доказателства по смисъла на чл. 219 НПК за извършено престъпление по чл. 253 НК от народния представител /пране на пари/.

От доказателствата, събрани в хода на досъдебното производство, може да се стигне до извода, че бившият министър-председател е предоставил на трети лица, придобити в резултат на извършено престъпление, средства за закупуването и наемането на недвижими имоти в чужбина.

На 25 май лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше разпитан в Софийската градска прокуратура по делото, известно като "Барселонагейт", и за твърденията срещу него за злоупотреба с власт.

Няколко дни по-рано, на 22 май, от прокуратурата съобщиха, че по делото "Барселонагейт" продължават преводи на предоставени от компетентните органи на други държави огромен обем документи, въз основа на които предстои назначаване на съдебно-счетоводна експертиза и провеждане на допълнителни разпити на редица свидетели.

"Преди дни адвокатът на Борисов Менко Менко заяви, че вероятността Борисов да бъде осъден за Барселонагейт е нулева".