"Барселонагейт" няма и никога не е съществувал. Бойко Борисов не е имал касателство по този случай. През 2022 г. има официално произнасяне на испанската прокуратура, че няма извършено престъпление от никого, а Борисов не е бил разследвано лице по този случай. Това каза пред bTV Менко Менков, адвокат на лидера на ГЕРБ, който вчера бе разпитван в Софийската градска прокуратура по това разследване.

Според юриста същите въпроси към Борисов вече са били задавани при разпит преди години.

"Съобщението на прокуратурата ме изненада. Въпросите, които прокурорите от Върховната касационна прокуратура задаваха, са във връзка със сигнала на Иван Гешев, че някой е оказвал натиск върху него да подаде оставка като главен прокурор и писмото, което той сам публикува", уточни Менков.

Адвокатът допълни, че Иван Гешев не е споменал, че Бойко Борисов е извършил това. "Не би следвало да се призовава никого. Аз питам защо само г-н Борисов е призован? Да поискаш оставката на някого не е съставомерно деяние. Конституцията на България прокламира свобода на словото - всеки може да поиска оставката на някого", обясни той.

"Определено има разследвания, които се държат на трупчета. Едно от тях е "Барселонагейт". Данъчните органи на Испания са се произнесли, че по тези сделки за имотите, за които Бойко Борисов няма касателство, няма нарушение. Има постановление на прокуратурата в Испания за прекратяване на разследването. Аз не знам какво се разследва, защото въпросите, които бяха задавани на Бойко Борисов, нямат отношение към престъпление, а какви интервюта е давал преди 15 години пред модни списания - това се несериозни работи", подчерта адвокат Менков.

Според него "нулева е вероятността" Борисов да получи обвинение по казуса.