Прокуратурата, заедно с БНБ, проверява как се е стигнало до измамата и има ли пропуски в системата за онлайн кредитиране. Това обяви говорителят на районната прокуратура в Пловдив Атанас Илиев по време на брифинг.

Дръзка измама с онлайн кредити. Младо семейство от Стара Загора с едногодишно дете измами свои близки като изтегли 9 кредити за 90 хиляди лева от тяхно име чрез кражба на самоличности. Двойката заснемала свои семейни приятели под предлог, че ще им прави шеговити колажи. Снимали и личните им документи. После с данните кандидатствали пред 9 банкови институции за отпускане на онлайн кредити. Парите прехвърляли по свои сметки, след което ги теглили. Голяма част от получената сума е била проиграна на хазарт с онлайн залози. С друга част от парите партньорите си купили кола. Пострадалите са три бивши съученички на жената.

Атанас Илиев заяви, че семейството вече е направило самопризнания.

"Имаме проведени кореспонденции с всички 9 банки, както и с БНБ, за да се провери дали лицата имат кредити, как се случва тази процедура, с която очевидно могат да бъдат извършени тези банкови операции", коментира още Атанас Илиев. 

При подобно теглене на заем не се изисква физическо присъствие, всичко става онлайн и чрез мобилен телефон, допълни говорителят на прокуратурата в Пловдив.

Хората да бъдат внимателни на кого дават личните си документи и карти, включително и на близки хора, посъветва Атанас Илиев.