Схема за кредитиране чрез компютърна измама разследва прокуратурата в Пловдив. Млада двойка е успяла да заблуди и изтегли от името на трима свои познати 9 банкови заема на обща стойност 90 хиляди лева. Схемата е станала чрез кражба на самоличността на всеки от потърпевшите, съобщиха от прокуратурата

Кредитите са изтеглени от месец от май до август тази година. Извършителите са двойка от Стара Загора, която живее на съпружески начала. Мъжът е на 32 години е вече и е задържан. Приятелката му жена на 22 години е под домашен арест, защото има бебе на една годинка и няма кой да се грижи за него.

Двойката е успяла да измами трима свои приятели - младо семейство от Хисар и жена от Стара Загора, близки приятели с данните от личните им карти като ги преснимали с мобилните телефони под предлог, че ще изработят фотоколажи за спомен на своите приятели. Така с откраднатата самоличност са създали нови сметки и имейли на името на пострадалите и са успели да получат банковите заеми.

Цялата процедура по кандидатстване, одобряване и получаване е ставала онлайн. Физическо посещение на клонове и подписване на документи не е имало. В хода на процеса всъщност ще стане ясно, че в крайна сметка измамени ще се окажат самите банки.

Ивета Попова и мъжът й са измамени със 7 кредита за близо 80 000 лв., за които не са и подозирали, че са изтеглили. Разбрали за измамата, когато били потърсени от банка, в която нямали разкрита сметка.

"От банката ми обясниха, че имам кредит, който не се плаща и искат да ме изпратят на ЧСИ. И оттам аз директно отидох в полиция, подадох жалба в прокуратурата", казва Ивета Попова пред БНТ.

Третата потърпевша Хрисиана Христова от Стара Загора също останала изумена, когато от банката ѝ позвънили, че има два необслужвани заема. Жената си спомня, че преди месеци приятелката ѝ Ралица Козарска я помолила да снима личната ѝ карта, за да може да получи спешно пари за малкото си бебе.

"Мисля, че не е нормално с лични данни на други да се отпускат толкова лесно кредити онлайн, защото аз пробвах мисля че преди месец-два да тегля кредити, не ми отпуснаха. Изведнъж, в същото време разбирам, че тя е теглила онлайн толкова много на моя сметка, не знам как се е случило това нещо", каза Хрисиана Христова.

Друг повод за снимки на лица и паспорти се оказва приятелски колаж за спомен.

"Казаха, че ще искат да ни направят карикатури, защото си купихме нова къща за подарък и казаха, че трябва снимка, за да може да се получи карикатурата много ясна и хубава. Получихме карикатура и с тая карикатура вървяха нали кредити за подарък", казва Ивета Попова.

"Те им снимат лицата, правят им клипчета, снимат им личните карти. След това има конкретна фирма, която изготвя лицево-идентификационен профил, лицево разпознаване, което се използва при онлайн откриване на банкови сметки", обясни Атанас Илиев, заместник-районен прокурор на Пловдив.

От дома на двойката в Стара Загора разследващите са иззели множество флашки, мобилни телефони и лек автомобил "БМВ", за който се проверява дали е купен с пари от заемите.

"За съжаление, голямата част от тази сума - около 90 хиляди лева, е била изиграна на комар - онлайн залози. Това им е бил порокът", допълни заместик-районният прокурор на Пловдив.

От Българска народна банка е поискана справки дали на имената на тримата установени до момента потърпевши не са изтегляни заеми и от други банки.

"Цялата тази процедура в банките, в случая говорим за 9 различни банки, предстои да я изследваме по делото, за да може ако установим в нашата дейност някакъв пропуск, очевидно не е редно да се случва това. Нещо, което може да се направи по сигурността на тези банкови операции да сигнализираме, за да бъдат изготвени съответни вътрешни правила, а ако се наложи и законодателни промени. Защото аз, ей сега, ако ви снимам с телефона и ако и личната ви карта мога, оказва се, че мога да си отворя на ваше име банкова сметка, да си изтегля кредит от друга банка. Тя да ми го преведе по вашата банкова сметка и аз да си го усвоя", каза Атанас Илиев.

"Искам да отправя апел към гражданите - ако някой е уведомен от някоя банка, че дължи някакъв кредит, който смята, че не е дължим, да се обръща към нас, защото именно и това е станал поводът за разкриването на тази компютърна измама чрез кражба на самоличност", каза Чавдар Грошев, районен прокурор на Пловдив.

Разследването на схемата продължава от икономическата полиция в Пловдив.