Съдиите не успяха да изберат своите шестима представители в Съдийската колегия на следващия Висш съдебен съвет от първия опит и затова утре отново ще гласуват. Нито един от 15-те кандидати не успя да събере подкрепата на повече от половината от 1442-мата магистрати, гласували онлайн или с хартиена бюлетина, съобщи БНР.

При гласуването в неделя такова изискване няма и за избрани се обявяват получилите най-много гласове. По искане на петима от кандидатите броенето на хартиените бюлетини, което продължи повече от три часа, беше излъчвано онлайн на страницата на Висшия съдебен съвет.

При излъчването се видя, че съдия е дал протестен вот чрез невалидна бюлетина, на която пише - "ВСС е вреден".

Избирателната активност беше 65.63%..

С бюлетини право на глас са упражнили 146 съдии, а електронно/дистанционно са гласували 1296 съдии. В момента изборните комисии обработват резултатите, за да обявят кои от кандидатите са избрани за членове на ВСС, съобщи при приключването на изборния ден БНТ.

Избирателната активност е над 50%, което означава, че изборът ще бъде легитимен. 

Скоро парламентът също трябва да попълни своята квота (11 души) във ВСС - и то с квалифицирано мнозинство от 160 депутати. Дали това ще стане засега не е ясно, но вероятността то да излъчи свои представители преди октомври, когато трябва да започне работа новият ВСС, е много малка, защото дори парламентарната процедура още не е започнала.

В момента се води дело в Конституционния съд във връзка с вече изтеклия мандат на инспектората на ВСС, който вече две години не е подменян. От решението на това дело има два варианта.

Ако бъде решено, че мандатът на инспектората се прекратява, това ще важи и за самия ВСС - тоест от октомври той ще трябва да работи в изключително съкратен състав - сега избраната съдийска квота и тримата членове по право. Това прави 14 от 25 души.

Другият вариант е настоящият ВСС да продължи да работи, докато се сформира изцяло новият състав от професионалната и политическата квота.