Президентският съветник Илия Милушев, който беше задържан вчера, беше докаран във Военната прокуратура преди минути. Той заяви пред журналисти: "Идеално, перфектно се чувствам".

Атанаска Каракашева, адвокат на Илия Милушева

Снимка: БТА

Адвокатът му Атанаска Каракашева обясни, че клиентът й е призован, за да му бъде повдигнато обвинение по досъдебно производство за разгласяване на държавна тайна. Тя обясни, че в искането за отнемане на допуска до класифицирана информация било записано, че това става заради дейност против националната сигурност и ненадежност, заради факти и обстоятелства, които биха дали възможност за изнудване на лицето.

Пред сградата на Военната прокуратура е и съпругата на Милушев - Жени Милушева. Съпругата му Жени Милушева обясни, че преди няколко дни в дома им е имало обиск. Тя смята, че това било "съшита с бели конци история", а целта била да се дискредитира президентът.

Съветникът по сигурността на президента бе задържан за 24 часа по време на съвместна акция на Специализираната прокуратура и СДВР.

Първоначално той е бил разпитан като свидетел, но след извършена компютърно-техническа експертиза на иззет от него телефон, се установило, че в апарата има информация, касаеща Държавна агенция "Технически операции".

 

Милушев доброволно предал четири документа, които са били нерегламентирано изнесени от Държавна агенция "Разузнаване", и които съдържат информация, представляваща държавна тайна.

Снимка: БТА

По-късно ДАНС отне достъпа му до класифицирана информация до ниво "Строго секретно".

Заедно с него е задържан и бивш служител на Държавна агенция "Разузнаване". Срещу тях са образувани досъдебни производства за разгласяване на държавна тайна.