"Най-накрая трябва да възтържествува някаква справедливост. Николай Банев наистина е нарицателно за българската приватизация. Това, което се случи в неговите предприятия, няма аналог. Над 10 хил. души са директно пострадали от неговите действия. Говоря за тези, работили в "Полимери" - Девня". Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров в ефира на "Здравей, България".

Приватизацията е заварила 6 млн. долара в касата на "Полимери"-Девня, заяви той и добави: "Той го придоби за някакви жълти стотинки през масовата приватизация. Тогава работиха 2000 души. Това са драматични човешки съдби, които през всички тези години, всички управляващи не виждаха".

"Да говорим, че семейство Баневи са жертва на системата, на някой си, според мен, е абсолютно грешно, тъй като има доказани много на брой дела, които хората са пострадали от техни действия, конкретни работници, конкретни семейства през всички тези години", каза още Пламен Димитров.

Адвокат Марин Марковски уточни, че има разлика между притежател на сметка и контролиращ сметка.

"Възможно е в свободният свят на бизнеса даден бизнесмен да контролира сметка, която е собственост на друг. Разликата между притежавате и контролирате е много голяма", каза адвокатът.

Вчера зам.- главният прокурор Иван Гешев съобщи, че е констатирана сметка на Николай Банев в размер на 1 млрд. лева в швейцарска банка. Във връзка с твърдението адвокат Марковски коментира, че лесно може да се докажат всички същестуващи сметки на семейството.

"Тези категории дела са възможно най-добре подплатени с шанс за прокуратурата и следствието да докаже фактите, защото присвояване, пране на пари, офшорни сметки - всичко това подлежи на доказване с документи. Когато документите говорят и адвокатите мълчат", посочи той.

"Това, че г-жа Банева си е купила рокля, че се е държала несъобразено във времето, в което живее, не ги прави престъпници и въпросът с присъди, с арестувания, с мерки, не може да бъде така лесно поставен. Справедливост трябва да има, но тя трябва да бъде разумна, балансирана и доказана", каза още адвокат Марковски.

Междувременно Христо Ботев, адвокат на Баневи заяви пред bTV, че за да изпереш 1 млрд., трябва да си шеф на министерство и съобщи, че очаква да бъде повдигнато обвинение и на майката на бизнесмена.

"Няма адвокат на света, който да не е щастлив, че клиентите му имат 1 млрд. в швейцарска банка. Това го казвам в кръга на шегата. Несериозно е да говорим такива неща. Всеки път нещата се повтарят и търсим едни милиарди, които никога не се намират. Прокуратурата да обясни за този 1 млрд", каза пред bTV и Христо Ботев, адвокат на семейство Баневи.

"Странно е, че прокуратурата се активизира след едни думи на премиера преди година. Аз не познавам бизнеса на семейство Баневи. Запознах се с тях преди 3 седмици. Не мога да разбера какво означава източване на предприятие. Майката на Николай Банев няма нищо общо с "Полимери". Мисля, че тя ще бъде подведена под съдебна отговорност тази седмица. Засега никой не говори за нея и не съм чел обвинителния акт. Тя не е в ареста. Там са Николай и Евгения Баневи. Те идват от Франция и ми обясниха, че там арестът е бил като тризвезден хотел. Тук нещата са много зле. Някой трябва да направи нещо и да ремонтира арестите", призова адвокат Ботев.

"Не е правилно според мен прокуратурата да разпространява кадри от къщата и начина на живот на семейство Баневи. Трябва да видим какви ще бъдат доказателствата за "Полимери". Предприятието е било рязано за скрап най-вече след влизането на синдика през 2013 година. За да изпереш 1 млрд., трябва да ръководиш минимум някое министерство. Когато не можем да докажем, че е имало пари в кутията за обувки, започваме да говорим за пране на пари в Швейцария. Синът на Николай Банев не е основният свидетел по делото. Няма нищо вярно в тези твърдения. Той е разпитан и е разказал за разрива в отношенията с баща си", разкри Христо Ботев.

"За мен най-нормалната мярка за Евгения Банева е домашен арест. Тя няма къде да се укрие, няма как да стигне до този прословут 1 млрд., не може да въздейства на свидетелите. Аз не мога да разбера защо бяха изразходвани всички тези средства на данъкоплатците, като за всички беше ясно и има категорични данни, че семейство Баневи се прибират в България. Те са били тръгнали да се прибират с децата си, когато са арестувани на летището в Ница. Ако не се бяха прибрали, тогава можеше да се издават заповеди за европейски арести", каза още адвокат Ботев.