Софийската районна прокуратура е образувала досъдебно производство и е повдигнала обвинения на задържания в петък по време на протеста пред Столична община срещу начина на ремонтиране на ул. "Граф Игнатиев" и площада пред църквата "Св. Седмочисленици". 

Мъжът опита да нахлуе в сградата на общината, като видеозаписи от събитието показаха провокативните му действия. След като униформените в крайна сметка получиха разрешение да го неутрализират, стана ясно, че той е с криминално минало - задържан през годините за хулиганство и заплаха за убийство.

Снимки от агресивното поведение на мъжа можете да видите тук >>

Ето какво казват в официално съобщение от прокуратурата днес:

На 05.10., около 12.15 часа, ул. "Московска" 33 пред сградата на Столична община, са били извършени непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Извършителят опитал да влезе насилствено в сградата на общината, като крещял и псувал кмета на София Йорданка Фандъкова, псувал, блъскал и обиждал полицейските служители при СДВР - К, В. и И., като деянието е съпроводено със съпротива срещу орган на властта - блъскал, бутал и разкъсал кордона на полицейските служители.

В хода на разследването е установено, че извършител на описаното по-горе деяние е М. Велинов, на 41 години. Изготвено е постановление за привличането му към наказателна отговорност, като му е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 325, ал. 2 от НК - за хулиганство, когато е съпроводено със съпротива срещу орган на властта, изпълняващ задължения по опазване на обществения ред спрямо орган на властта. За това престъпление законът предвижда до 5 г. затвор.

"Предвид високата обществена опасност на деянието и дееца", наблюдаващият прокурор е постановил задържането му за срок до 72 часа, като е разпоредено привеждането му в сградата на Софийски градски съд днес за разглеждане на искане да му бъде наложена мярка за неотклонение "задържане под стража", уточняват още държавното обвинение.