Протести и арест съпроводиха недоволството на хората, събрали се пред Столична община, за да изразят негодуванието си от качеството на ремонтите, които се правят в столицата. 

Поводът са противоречивите реакции на реконструкцията на ул. "Граф Игнатиев" и новият облик на градината пред църквата "Свети Седмочисленици". На "Московска" днес 33 излезе група протестиращи, сред които и някои от главните действащи лица в "Да, България", като бившия правосъден министър Христо Иванов и съпартийката му Антоанета Цонева. 

Снимки: Иван Григоров

На място беше и пиарът на задържаната по обвинение в корупция бивша кметица на "Младост" Десислава Иванчева, както и активистът на "Демократична България" Иво Мирчев. Пред общината протестираше и Манол Глишев, станал известен покрай акциите на т.нар. ранобудни студенти.

Снимки: Иван Григоров

Напрежението се покачи, когато най-агресивният от протестиращите беше задържан при опит да влезе в сградата на общината. Той беше отведен в един от полицейските автомобили.

Снимки: Иван Григоров

По-късно се оказа, че става дума за криминално проявено лице, задържан преди това за хулиганство и заплаха за убийство. Ето какво добавиха от полицията: "Един от присъстващите започнал да крещи и да отправя обидни квалификации по адрес на кмета на града. Участниците в протестните действия се разграничили от провокативното поведение на мъжа и потърсили съдействието на полицейските служители. Нарушителят не се подчинил на полицейското разпореждане, продължил да се държи арогантно, започнал да блъска и обижда униформените. Това наложило употреба на физическа сила за отстраняването му от събитието."

Снимки: Иван Григоров

Други протестиращи се опитаха да спрат полицаите да отведат задържания, след като седнаха пред колата.

Вижте всички снимки тук>>>

Все пак униформените успяха да вкарат мъжа в патрулката.

Демонстрантите настояха за оставка на кмета Йорданка Фандъкова и поискаха непрекъснат контрол на целия инвестиционен и строителен процес в София.

По-рано днес главният архитект на София Здравко Здравков обяви, че Столична община като възложител на този проект ще държи на отличното изпълнение и качествен краен продукт. "Моите извинения, но този проект стои от пет години и той е в този вид, в който е класиран от журито през 2013 година. И той не е завършен като строителна дейност", каза арх. Здравко Здравков.

Според Общината и архитекта на обекта било нужно търпение, за да се види крайният резултат.

От общината още вчера обясниха, че има още работа по реконструкцията на "Граф Игнатиев", а за некачествено изпълнение фирмата е заплашена от санкция за над 1 милион лева.