Софийският районен съд остави в ареста за постоянно 37-годишния Захари Шулев, обвинен в проявена жестокост към куче. Съдът уважи искането на държавното обвинение за налагането на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", защото прие, че има достатъчно данни за извършване на деянието, за което е обвинен, а ако Шулев остане на свобода, има опасност да се опита да заличи доказателства, както и да извърши друго престъпление, съобщи БТА.

Обвинението твърди, че мъжът е причинил тежко или трайно увреждане по особено мъчителен за животното начин и с особена жестокост.

"Много съжалявам. Това повече няма да се повтаря. Искам да ме освободите, за да се грижа за болния си чичо и за да не загубя работното си място", заяви обвиняемият Захари Шулев пред съда.

Той поиска от съда да не позволява да бъде сниман от медиите по време на съдебното заседание, а защитникът му оспори мярката с аргумента, че е твърде тежка за извършеното деяние.

От държавното обвинение припомниха, че инцидентът станал в нощта срещу 24 октомври в столичния квартал "Карпузица". От прокуратурата се позоваха на свидетелски показания, според което обвиняемият и друг път е проявявал агресия срещу животни и ги е малтретирал. По данни на държавното обвинение при претърсванията в дома му е намерена и пластмасова ушна марка с номер, вероятно принадлежала на едно от животните.

Захари Шулев

Снимка: Официална фейсбук страница/Захари Шулев

На 17 ноевмри МВР съобщи, че служители на столичното Шесто РУ са задържали 37-годишен мъж, проявил жестокост към куче. Установяването му е станало в рамките на незабавно предприети оперативни действия след появили се публикации в социалните мрежи за проявена жестокост към куче. За случая разказаха във фейсбук от организацията Animal Rescue Sofia.

Във всяка областна дирекция на МВР има определени служители, които да разследват престъпления срещу животни. Сигнали могат да се подават във всяко районно управление (РУ) и на спешния телефон 112. Това каза за БТА ден по-късно инспектор Камен Николов от сектор "Зоополиция и кинология" при Главна дирекция "Национална полиция". Той припомни, че от 2011 г. проявите на жестокост спрямо животни се считат за криминално деяние, разследвано от полицията.