Софийският градски съд отхвърли като неоснователна въззивната жалба на обвинения в измама с погребални услуги Георги Енев, с която той поиска по-лека мярка от "задържане под стража", съобщихха от съда.

51-годишният собственик на траурна агенция бе задържан и обвинен в организиране на схема за незаконни погребения на възрастни хора, след като на 23 май край гробищния парк в софийското село Клисура бяха открити телата на 7 души. 

След направени съдебно-медицински експертизи бе установена самоличността на един от погребаните, както и че синовете му са платили на Георги Енев сумата от 1000 лева за кремация, а след това получили урна, за която обвиняемият твърдял, че е прахът на починалия възрастен мъж. 

По случая бе образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 209, ал. 1 от НК, за което е предвидено наказание „лишаване от свобода“ от 1 до 6 години.

Преди седмица Софийският районен съд наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на Енев, но той обжалва.

Днес защитата му поиска домашен арест или парична гаранция, за да може 51-годишният мъж да гледа майка си, която наскоро претърпяла операция. Самият Енев заяви пред съда, че иска да излезе на свобода и че няма да се укрие. 

Градските магистрати обаче приеха, че има достатъчно доказателства, от които да се направи обосновано предположение, че Георги Енев е съпричастен към извършеното престъпление. Въпреки че по делото няма данни за опасност обвиняемият да се укрие, общественото недоволство по случая, може да го подтикне към това.

Определението на съда е окончателно и не подлежи на жалба или протест.