4610 лева трябва да възстанови Министерството на здравеопазването на Камелия Чернева за това, че е била принудена 5 г. сама да си купува медикаментите. Това реши административният съд в Пловдив, съобщи "24 часа".

Жената страда от муковисцидоза, която засяга белите дробове и органите в коремната кухина.

До 2011-а касата не е покривала скъпоструващите лекарства и специалните храни за рядката болест, не е имало и клинична пътека. Пациентите са били хоспитализирани по други направления, без да се отчита спецификата на заболяването. На практика болните не са получавали нужното лечение. Чернева е завела иск за 35 000 лв. обезщетение за морални вреди и 24 000 лева за компенсация на разходите по лекарствата. Първоначално административният съд под тепетата постановява МЗ да плати само 4000 лв. неимуществени щети.

По тази причина пловдивчанката е обжалвала във Върховния съд, който връща казуса за ново разглеждане в Пловдив, като разпорежда магистратите да се произнесат по въпроса за имуществените вреди.

"Тъй като искът бе уважен само частично за 4610 лв., отново ще обжалваме", категорична е адвокат Снежана Стефанова. По думите й въпреки че вече има пътека за пациентите с муковисцидоза, те пак не получават адекватна медицинска помощ. Самата Камелия Чернева заяви, че е изтощена от войната с институциите. Преди да заведе дело в съда, тя е атакувала МЗ в Комисията за защита от дискриминация, която се произнася в полза на пловдивчанката.