Певицата Лиляна Деянова, известна като ЛиЛана остава в ареста, реши Апелативният специализиран съд на заседание, провело се днес. Решението е окончателно.

Деянова, заедно със съдружника й Мартин Димитров, брат й Александър и още двама души бяха задържани на 25 април. Прокуратурата им повдигна обвинения за участие в организирана престъпна група и злоупотреба с евросредства.

Според събраните доказателства групата е действала от 2016 г. Няколко фирми, контролирани от ЛиЛана (повечето от които без реална стопанска дейност), са усвоявали средства по програмата, декларирайки покупка на един и същ софтуер от юридическо лице, регистрирано в чужбина - което също не е осъществявало търговска дейност. Реално софтуерът е бил придобит с финансиране по европрограмата от действащо българско дружество, което го е предоставило за "ползване" на разследваните фирми

Апелативните магистрати потвърдиха постоянния арест и на съдружника Мартин Димитров, а братът на певицата - Александър Деянов е с мярка за неотклонение парична гаранция от 50 000 лв. Втората инстанция намали размера на паричната гаранция на Деянов наполовина. Първоначално тя бе 100 000 лева.

Решението за мерките за неотклонение на тримата обвиняеми обаче бе подписано с особено мнение от един от съдиите в тричленния съдебен състав. Според съдия Даниела Росенова няма доказателства за каквото и да е престъпление, извършено от тримата обвиняеми.