Не мисля, че е новина, че в Държавната агенция за българите в чужбина цари малък организационен хаос и не се упражнява такъв контрол, който да съответства на важността на дейността на структурата. Това коментира po bTV бившият председател на ДАБЧ Ива Йорданова във връзка със спецакцията в агенцията и арестите на част от ръководството й.

Йорданова припомни, че още преди 4 г. публично е обявила, че над 19 000 удостоверения за български произход са издадени неправомерно, като данните са дошли от проверка на инспектората на Министерски съвет.

"Проблемите са наистина фрапантни", подчерта Йорданова. Тя обаче изтъкна, че "на първо място има сериозни пропуски в закона", по който ДАБЧ действа. "В агенцията има трима експерти и председател, които се занимават с удостоверенията, няма ясни критерии, по които тези удостоверения се издават. Удостоверението се издава на база на личната преценка на председателя на агенцията", обясни тя.

По думите на Йорданова нужният набор от документи включва акт за раждане, копие от документ за самоличност, заявление за българско самосъзнание и документ за българин в рода, издаден от държавен орган, православната църква или регистрирана в агенцията организация на българи в друга държава. Йорданова подчерта, че трябва да има по-ясно разписани критерии.

Тя допълни, че в процеса на получаване на гражданство ангажимент имат и правосъдното министерство и ДАНС, но ДАБЧ е ключовата първа стъпка и поради тази причина е с голяма важност за националната и европейска сигурност.

"Тя е единственото държавно звено, което е натоварено с комуникирането с българите в чужбина. Агенцията няма дори функциониращ профил в социалните мрежи", отбеляза Йорданова.

Йорданова напусна поста си на и.д. директор на ДАБЧ след скандал. Българи в чужбина се обявиха срещу назначаването й, като видяха връзка между него и факта, че тя е жената до тогавашния министър Божидар Лукарски, отбеляза bTV.