По искане на Окръжната прокуратура Окръжен съд-Пазарджик е наложил обезпечителна мярка - запор на банкова сметка в Португалия във връзка с разследване за фишинг измама, извършена спрямо български гражданин. Това е станало по силата на европейските регламенти.

Досъдебното производство е образувано за това, че на 3 септември 2020 година е осъществен достъп до информационна система на немско дружество чрез разбиване на защитата на електронната поща и от негово име е изпратен имейл на българската фирма със седалище в с. Драгиново, област Пазарджик.

На същата дата и място е въведен в заблуждение българин, представител на фирмата, и с това е причинена имотна вреда на дружеството в големи размери - 58 500 евро.

Установено, че представителят на фирма в Драгиново се е свързал с немското дружество, като се договорили за закупуване на ремарке с шаси. Машината струвала 58 500 евро и след превеждане на сумата по банкова сметка, трябвало да бъде доставена в България.

На 3 септември 2020 миналата година от чуждата фирма изпратили мейл на българската, в която посочили банковата сметка в Германия, по която да бъдат преведени парите, както и фактура. Няколко минути след това на мейл адреса на българското дружеството било получено второ писмо от същата електронна поща. В него пишело, че банковата сметка в Германия е "хакната" и следвало парите да бъдат преведени по посочена сметка в Португалия. От българската фирма превели сумата от 58 500 евро. След това представител на дружеството се обадил във фирмата в Германия за потвърждаване на превода, вследствие на което разбрал, че немците нямали сметка в посочената банка в Португалия.

Тогава е подаден сигнал в прокуратурата и е образувано досъдебно производство.

Активните действия по разследването продължават. Установен е титулярът на банковата сметка в Португалия, като към настоящия момент се установява и неговото местонахождение, се казва още в съобщението на прокуратурата.