Съдът отложи делото срещу близнаците от Цалапица за 25 януари, след като като уважи искането на прокурора задържаният в Дания Рангел Бизюрев да бъде разпитан у нас, съобщи БНР-Пловдив. Братята Борислав и Валентин Динкови от Цалапица са обвинени за помагачество в бягството зад граница на Рангел, който е сочен за пряк убиец на 24-годишният Димитър Малинов от същото село.

Половин час преди делото близки и жители на Цалапица се събраха на протест пред прокуратурата - именно с искане за отлаганетона процеса и разпитване на Рангел Бизюрев, който беше задържан в Дания в сряда и предстои да бъде върнат в България.

Междувременно братята Динкови се признаха за виновни по обвинението за укривателство и поискаха съкратено съдебно следствие. Съдът уважи искането им. Уточнено бе, че при произнасянето на евентуална ефективна присъда наказанието им ще претърпи редуциране с 1/3.

Прокурорът Димитър Костов обаче настоя близнаците да не получават присъда преди Рангел Бизюрев да бъде предаден на българските власти. Той поиска събирането на нови доказателства - разпит на арестувания в Дания.

По думите му, неговите показания биха изиграли ключова роля за изхода на това дело. Съдията се съгласи, че Бизюрев е ключов и прие искането на представителя на Районната прокуратура.

Така делото бе насрочено за друга дата - 25 януари 2024 г. Ако дотогава Рангел не е предаден на властите в България и няма възможност да бъде разпитан, то и тогава процесът ще се отложи.

Протестиращите, които бяха в залата, останаха доволни от новия развой събитията. При извеждането на подсъдимите коридорът бе огласен от викове "Убийци!".

В сряда стана известно, че Рангел е заловен в скандинавската държава и според прокуратурата се очаква в разумен срок да бъде екстрадиран в България. 

Вече четири месеца обществеността в Цалапица провежда постоянни протестни митинги с искане за най-тежки наказания за убийците, към които те убедено причисляват и братята Динкови.

Главна причина за тяхното недоволство е обвинението към близнаците само за "помагачество", което предвижда максимума от 5 години затвор. Затова хората настояват те да бъдат привлечени като преки съучастници в убийството и да получат най-тежки наказания, заедно със сочения за пряк извършител.