При извършваните претърсвания и изземвания в офиса на "Нове холдинг" на ул. "Московска" 43 в столицата, е намерено огнестрелно оръжие. В заключена каса е открита оригинална регистрационна бланка за криминалистическа регистрация - образец №5 на името на Васил Божков, съобщават от прокуратурата.

На бланката са нанесени криминална регистрация, както и две присъди - от 1979 г. за извършването на незаконна към онзи момент хазартна дейност и от 1982 г. за нанасяне на средна телесна повреда. Наличен е и мастилен дактилоскопски отпечатък на Васил Божков върху предвиденото за това място на бланката.

Във връзка с иззетата от офисните помещения на обвиняемия оригинална бланка, Специализираната прокуратура е изискала от главния секретар на МВР да назначи проверка по случая, която да установи:

- регистриран ли е бил криминалистически Васил Божков в поделения на МВР, кога и къде се намират бланките от криминалистическите и съдебните му регистрации;

- съхраняват ли се бланките образец №5 по съответния законов ред и къде, в чии правомощия и компетентности попада контролът по съхранението им;

- има ли данни в системите на МВР, че въпросната бланка е била връчена в оригинал на лицето Васил Божков, ако има - кога и на какво правно основание е извършено това.

Снимка: Прокуратура

Любопитно е кой висш началник от МВР е връчил оригиналната бланка на Бошков.

Освен това са открити множество предмети имащи белезите на движими културни ценности, чийто произход предстои да се установява. По част от предметите все още има видими следи от непочистена пръст.

Снимка: Прокуратура

Повечето предмети са открити в "насипно състояние". Съхранявани са не по установения ред, а в кутии от пури, обувки, както и в опаковки за шоколадови бонбони и кашони от памперси, а други са оставени директно върху подовата настилка. Сред предметите с белези на движими културни ценности има и такива, които са обвити в амбалажна хартия и вестници, както и изсипани в найлонови торбички.

Снимка: Прокуратура

Намерените предмети, имащи белезите на археологически обекти, се изземват за нуждите на разследването, като се опаковат и транспортират по надлежния законов ред, при стриктното спазване на международната практика и стандарти по съхранение на движими културни ценности, твърдят от прокуратурата.

Снимка: Прокуратура

Предметите се изземват в присъствието на служители от Националния исторически музей, където ще бъдат оставени на съхранение.

Снимка: Прокуратура

Снимка: Прокуратура

Снимка: Прокуратура

Снимка: Прокуратура