Георги Янев, търговски директор на фирма "Тад груп", бе освободен преди 19,00 часа срещу 20 000 лева парична гаранция, съобщи за NOVA адвокатът на Кристиян Бойков. По-малко от 24 часа след като беше задържан, той беше заведен в сградата на Специализираната прокуратура. По информация на телевизията от източници от разследването той най-вероятно ще бъде обвинен за тероризъм, свързан с киберпрестъпления. Към 20,00 часа БНТ съобщи, че Янев е обвинен в тероризъм. Все още няма официална информация от прокуратурата. Със същото обвинение се е сдобил и Кристиян Бойков.

Георги Янев беше задържан във вторник при обиск на офисите на "Тад груп".

При снощната акция от компанията са иззети сървъри и всички компютри, така че никой от служителите да няма достъп до тях. Според източници от разследването всички служители са подали молба за напускане.

Кристиян Бойков трябваше да се яви в Специализираната прокуратура, за да му бъдат предявени прецизирани обвинения. Най-вероятно става въпрос не само за участие в специализирана престъпна група. Според информация на телевизията вероятно като поръчител на цялата хакерска атака ще бъде обвинен собственикът на компанията Иван Тодоров, а подбудител ще бъде търговският директор Георги Янев. Кристиян Бойков е бил обикновен изпълнител.

На този етап не е потвърдена информацията, че Иван Тодоров ще бъде обявен за международно издирване. По-рано през деня адвокат Георги Стефанов обяви, че той е заминал първо за Турция, а оттам лети за Канада, където имал планирано от преди месеци участие в семинар.

Кой е шефът на "Тад груп"

Иван Тодоров е собственик на десетки фирми, основно за управление на хотели и ресторанти из цялата страна. Също така Тодоров притежава бизнес и с недвижими имоти, а от 2016 година се занимава и с киберсигурност. Именно преди 3 години, Тодоров регистрира фирмата "Тад груп" с начален капитал от над 190 000 лева. Така бизнесменът основава българския клон на американска компания.

Иван Тодоров прави и солидна инвестиция, като се сдобива с разрешително да поеме франчайза на международно известна верига за сандвичи.

Според данни на НАП 189 души са под заплаха да пострадат, заради теча на данни от приходната агенция. Останалите над 4 милиона българи не трябва да сменят личните си карти, казват от приходната агенция, а от днес спец - прокуратурата пое разследването.

Ако за близо 4 млн. души опасността от злоупотреби с личните им данни нямало, то за останалите 189 души рискът е по-голям, категорични са от НАП. Тези хора вече са уведомени от Приходната агенция както по телефон, така и по имейл. Съветът към всички тях е да сменят личните си карти.

"Тези хора биват информирани да сменят личната си карта, колкото по-скоро толкова по-добре, както и превантивни мерки да сменят паролата си на електронната поща, да не отговарят на телефонни обаждания с искане за финансова информация", обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров.

От Камарата на нотариусите смятат, че подобни злоупотреби не са възможни, тъй като освен данните сверяват и образа на конкретния човек.

"Всички знаете как се случваше тази кражба на самоличност на личната карта образът е друг и се явява лицето с друга визия. Сега е абсолютно невъзможно", беше категоричен Красимир Анадолиев, председател на нотариалната камара.

В писмена позиция от Асоциацията на банките в България обясняват, че "ако някой разполага с чужди лични данни - ЕГН или други, това изобщо не е достатъчно, за да се удостовери самоличност и съответно, да се изтегли банков кредит, или се извърши каквато и да е банкова операция от чуждо име."

Все още е ясно дали държавата ще помогне финансово на хората, чиито лични карти трябва да бъдат сменени. 10 дни, след като се разбра публично за атаката в НАП - приложението за проверка на незаконно разпространените данни все още не е активно.

"Причината че не се пуска е проста. В обществената пространство са публикувани крадени данни. Ние не можем да пуснем работата на приложението върху откраднати данни , защото могат да са манипулирани или променени", обясни говорителят на НАП.

Директорът на Приходната агенция все още е в платен годишен отпуск.