Тримата обвиняеми за побоя на кандидата за кмет на село Зидарово остават в ареста. Това съобщиха от пресцентъра на Окръжния съд в Бургас.

Негови магистрати потвърдиха днес взетата от първата съдебна инстанция мярка за неотклонение "задържане под стража", добавя БТА.

От съда информираха, че от вчера на тримата обвиняеми са повдигнати нови обвинения за нанесена средна телесна повреда на пострадалия. Те са на база съдебномедицинска експертиза, изготвена от съдебен лекар.

Около 3:00 ч. на 22 октомври един от кандидатите за кмет на село Зидарово беше пребит от мъже с качулки пред дома му. Нападателите са го напръскали с лютив спрей и са му нанесли удари по главата и тялото, след което са избягали. По-късно от полицията обявиха, че има задържани.

Кандидатът за кмет е бит заради неуредени взаимоотношения със софийски бизнесмен. Разследването е установило, че преките извършители на престъплението са получили по 1500 лева.

Междувременно от Софийската апелативна прокуратура съобщиха, че е образувано досъдебно производство за случая с пребития член на СИК във Видин.

Установено е, че пострадалият е станал свидетел на нередности в деня на провеждането на избори за общински съветници и кметове - как лица гласуват по няколко пъти и член на СИК приема бюлетините. Той направил видеозапис с телефон, за да ги документира.

Впоследствие мъжът бил заплашен и нападнат от няколко лица, които му нанесли удари с юмруци в главата, лицето и по тялото.

Междувременно, след получен сигнал, на местопроизшествието пристигнал полицейски служител.

Пострадалият посетил болнично заведение, където му била оказана медицинска помощ.

Под ръководството на Районна прокуратура - Видин се водят действия и по разследване по досъдебни производства за извършени престъпления против политическите права на гражданите, съобщават от обвинението.

Установено е, че на 29.10.2023 г. в гр. Видин член на секционна избирателна комисия на 25 години допуснал едно и също лице да упражни избирателното си право няколко пъти на проведените местни избори.

С постановление на прокурор от Районна прокуратура - Видин извършителят на деянието е привлечен в качеството на обвиняем и е постановено задържането му за срок до 72 часа. Понастоящем лицето е обявено за издирване за предявяване на постановление за привличането му в качеството на обвиняем.

По друго досъдебно производство са събрани доказателства за виновността на друг 53-годишен гражданин.

В деня на изборите той упражнил избирателното си право повече от един път. Привлечен е в качеството на обвиняем и му е наложена мярка за неотклонение гаранция в пари в размер на 1000 лева. Предстои предявяване на постановлението за привличане.