Пловдивският окръжен съд остави в ареста Анка Михайлова, обвинена в причиняване на тежка телесна повреда в условията на домашно насилие на малолетната си дъщеря на 1 г. и 10 месеца. Магистратите потвърдиха определението на Районния съд в Пловдив, с което спрямо нея е взета най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", съобщи БТА.

Жената, която е осиновителка на детето, бе арестувана на 24 септември, след като лекари от УМБАЛ "Св. Георги" в областния град сигнализират в полицията, че при тях е постъпило дете, за което има съмнение за домашно насилие. То е било в безсъзнание, с множество травматични увреждания - синини с различна давност, следи от ухапвания, черепно-мозъчна травма, разкъсване на бял дроб. Към момента няма подобрение на състоянието му и то още е в кома.

Пловдивският окръжен съд сподели извода на първоинстанционния съд, че от събраните доказателства може да се формира обосновано подозрение, че Михайлова е причинила тежките телесни повреди на детето. Според магистратите има реална опасност тя да извърши друго престъпление при мярка, различна от задържане под стража. Съдът намери още, че е налице и реална опасност от укриване, тъй като от данните по делото става известно, че жената, която е от Пловдив, контактува с лица, които живеят извън страната и може да се възползва от това.

За това престъпление се предвижда наказание "лишаване от свобода" в размер от три до 15 години. Определението на Окръжнния съд в Пловдив е окончателно.