39-годишният варненец Ивайло П., обвинен в убийството на своята 31-годишна приятелка остана в ареста, реши на днешното си заседание Окръжния съд в крайморския град. Мъжът поиска домашен арест, защото трябва да се грижи за болния си баща.

Събрани са доказателства, че жената е станала жертва на тежко криминално престъпление, извършено в началото на месец януари 2023. Тя е била издирвана от органите на МВР по сигнал на майка й за това, че била в неизвестност от 1 януари. Извършено е претърсване в имота, обитаван от обвиняемия. Там е намерено тялото на младата жена, скрито в неизползваема септична яма, добре прикрита с растителност.

На база на събраните доказателства е направено обосновано предположение, че Ивайло има съпричастност към случилото се. Той е задържан и привлечен като обвиняем за убийство. 

"Смятам, че доказателствата са достатъчни. Имаме да извършим експертизи. Те отнемат малко време, но предполагам, че няма да бъде кой знае колко напред във времето. Обвиняемият този етап се възползва от правото си да не дава показания", каза прокурорът Милен Ставрев. За сега няма информация как и защо е извършено убийството.

Вчера от полицията съобщиха, че по тялото на жената има множество травматични увреждания, вероятно получени в резултат от нанесен ѝ побой. Варненката е била жертва на домашно насилие и е имало издадена съдебна заповед за защита, която обаче и двамата не са спазвали.

Обвиняемият бе задържан в петък. Определението може да бъде обжалвано пред Апелативния съд във Варна.

"В 3-дневен срок ще преценим дали да обжалваме. Предстоят множество процеслуално-следствени действия. Имаме обвинение по чл. 115 от НК, няма съдебно медицинска експертиза все още", заяви адвокатът на обвиняемия Иван Томов.

"Има експертна справка със заключение, че причината за леталния изход е тежка гръбна травма", добави още той. Вчера от полицията заявиха, че жената е убита с тъп предмет.

Адвокатът поиска в съда определяне на мярка за неотклонение - "домашен арест" с мотивите, че в хода на разследването, мъжът е бил разпитван многократно, имал е достатъчно време да се укрие, но не го е направил. Имал и постоянен адрес, на който е бил намиран. Осъждан е за притежание на наркотици, но е реабилитиран по право и според адвоката му, не се касае за личност с висока обществена опасност. Обвиняемият допълни, че се грижи за баща си и не би се укрил, поради което помоли съда за определяне на по-лека мярка от "задържане под стража".

Според Варненският окръжен съд, събраните до момента доказателства, макар и в начален етап на разследването, са достатъчно, за да се изведе извод за обосновано подозрение за съпричастност на Ивайло П. към повдигнатото му обвинение. Изводът се подкрепя от извършените разпити на свидетели, извършените огледи и фотоалбуми от местопрестъплението, както и от направените претърсвания. За съда е налице и другата законова презумпция - обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление. Касае се за обвинение в тежко умишлено престъпление, което Ивайло П. се е опитал да прикрие, замаскирайки мястото, където е открито тялото и освобождавайки се от кучетата на жертвата. Поради споделените съображения, съдът определи на 39-годишния мъж най- тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража"

Ако мъжът бъде признат за виновен, може да получи от 10 до 15 години затвор.