Софийският апелативен съд намали с една година - от 10 на 9 години затвор, присъдата на 64-годишния турски гастербайтер Фарук Бекташ, който преди 3,5 години уби семейство мотористи на пътя край Драгоман, съобщиха от Софийската апелативна прокуратура.

Освен това присъдените обезщетения на близките на загиналите са намалени от 400 000 лева на 300 000 лева.

Делото се гледа задочно, тъй като подсъдимият, който беше под домашен арест, успя да се укрие и до днес не е намерен, въпреки че е издирван с червена бюлетина от Интерпол.

Жестоката катастрофа стана на 24 юли 2016 г. Фарук Бекташ блъсна 51-годишната Таня и 54-годишния Бойко Бойкови, които пътуваха с мотор за Австрия на гости на сина си Владимир. Двамата загинаха на място. При огледа бе установено, че турчинът, пътуващ от Германия за Турция, е навлязъл в лентата за насрещно движение на завой.

Бекташ беше задържан, но няколко дни по-късно бе пуснат под домашен арест от съда и избяга от България. Първоначално той бе обявен за общодържавно издирване, а впоследствие бе издадена и Европейска заповед за арест.

През май 2018 г. Софийският окръжен съд призна Бекташ за виновен за това, че е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на двама души. Той бе осъден на 10 години "лишаване от свобода", както и лишен от право да управлява МПС за срок от 12 г. Освен това турчинът трябваше да плати и по 400 000 лева обезщетение на двете деца на загиналите съпрузи. Впоследствие наказанието бе потвърдено и от апелативните съдии.

Миналата година обаче Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане от друг състав на Софийския апелативен съд от стадия на съдебното заседание. Мотивът бе, че липсват мотиви за справедливостта на наказанието.

Сега апелативните магистрати мотивират решението си за намаляване на присъдата с факта, че към момента на приключване на съдебното следствие подсъдимият е в напреднала възраст и не са събрани отрицателни характеристични данин за него.

"Санкцията от девет години "лишаване от свобода", т.е. в средния размер на предвиденото за конкретното престъпление наказание, ще изпълни целите на закона, без да представлява неоправдана снизходителност спрямо дееца и извършената от него престъпна проява. Това наказание, ведно с допълнителния период на лишаване от правоуправление на МПС за срок от дванадесет години, съдът е намерил за справедливо", коментираха от прокуратурата.

Решението на САС не е окончателно и може да бъде обжалвано и протестирано пред ВКС.