Изпратена е и молба за правна помощ до съдебните органи на Турция за екстрадицията на Бекташ в България. Държавното обвинение използва всички инструменти на международната правна помощ за издирване на турския гражданин.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че Фарук Бекташ ще бъде съден задочно, ако до два месеца не бъде открит. Разследващите очакват, че за този период делото ще бъде внесено в съда.

Арнаудова коментира, че не може да се съгласи, че Софийският окръжен съд е трябвало да наложи мярка за неотклонение "домашен арест" на Бекташ и посочи, че тя се контролира трудно от органите на МВР.

Говорителката на Цацаров каза още, че до този момент страната ни не е имала проблеми с процедури за екстрадиция от Турция у нас и посочи, че българските служби ще изчакат решението на турските органи, ако мъжът бъде открит там.

Фарук Бекташ е обвиняем по досъдебно производство, провеждано от Областната дирекция на МВР-София за извършено от него престъпление на пътя.

На 24 юли, в района на Драгоман, турският гражданин блъсна и уби на място българско семейство. 51-годишната Таня и 54-годишният Бойко Бойкови пътували с мотор за Австрия на гости на сина си, когато са пометени от мерцедеса, управляван от 60-годишния Бекташ. Двамата загинаха на място. При огледа бе установено, че турчинът, пътуващ от Германия за Турция, е навлязъл в лентата за насрещно движение на завой.

Турският шофьор бе задържан, но на 28 юли Софийският окръжен съд го пусна под домашен арест, след като адвокатите му представиха договор за наем на жилище в столичния кв. "Враждебна".

Няколко дни по-късно стана ясно, че Фарук Бекташ не се намира на адреса и е в неизвестност. Той бе обявен за общодържавно издирване, а изчезването му предизвика протести на мотористи пред посолството на Турция в София и пред Съдебната палата.

От МВР обясниха, че при мярка “домашен арест“ задълженията на ведомството са свързани с дейности, удостоверяващи единствено, че лицето е на посочения адрес, но не и с денонощната му охрана.