Съдът във Велико Търново одобри споразумение между прокуратурата и мъж, откраднал две кучета от много скъпа порода, на обща стойност над 2000 лева. Той ще трябва да изтърпи наказание от три месеца лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок.

В.В. се е признал за виновен за това, че на 6 октомври е отнел от владението на собственика в село Пчелище две кучета от порода Бурбул (Boerboel), всяко на стойност 1100 лева.

Мъжът бил на гости на баба си в съседното село Церова Кория. Вечерта преди кражбата отишъл в заведение в Пчелище и през нощта тръгнал да се прибира пеша. По пътя, минал покрай производствена база, стопанисвана от пострадалия. В двора видял две четириноги, които били свободно пуснати. Харесал ги и решил да ги вземе за себе си. Минал през портала и отвел кучетата със себе си. На следващия ден собственикът установил липсата, а по-късно в съседното село забелязал обвиняемия с двете кучета.

Споразумението има последици на влязла в сила присъда, уточняват от прокуратурата.

Породата Бурбул е известна още като Южноафрикански Мастиф или Африкански Бурбул. Според специалистите произхожда от древни европейски кучета, които са били закарани в ЮАР през ХVII век и са кръстосани с местни породи. Перфектните качества на Бурбул бързо го превръщат в предпочитано куче-пазач, но дълго време се е ползвал и за помощник в лова.  Това куче е едро, с мощна костна система и добре развита мускулатура. Мъжките представители на породата Бурбул достигат до 70 см височина и до 90 кг тегло. Главата е доста масивна. Челюстите са мощни, с остри зъби.